Xaviers prisbelönta Châteauneuf-du-Pape har kallats en av de bästa årgångarna av vinet av Livets Goda. De generösa och komplexa tonerna av mörka körsbär, björnbär, lakrits och tobak gör att vinet klarar av de tyngre smakerna hos rätten. Vinets syra tillsammans med den peppriga finishen kompletteras med den krämiga svampsåsen.">
Gör såhär:
Temperera och putsa köttet och salta och peppra efter behag. Lägg den tätt i en gryta tillsammans med grova bitar lök och morot tillsammans med resten av ingredienserna. Sätt ugnen på 125°C och tillaga i ugnen under 7 timmar. Skölj och dela rotfrukterna i lagom stora klyftor och lägg i en långpanna. Häll över olja, salt, peppar tillsammans med de färska kryddorna. Ställ in långpannan i mitten av ugnen tills färdigt (ca 40 minuter). Hacka schalottenlöken fint och stek i rikligt med smör tills mjuk. Rensa och grovhacka kantareller och låt steka tillsammans med löken till vätskan har dunstat. Strö sedan över vetemjölet och addera grädde och mjölk tillsammans med soja. Låt koka ihop och tillsätt sedan 1 msk whisky för extra sting i såsen! Koka upp en kastrull med vatten och salt. Tvätta morötterna och skär bort det mesta av blansen. Koka i 5 minuter tills de nästan är helt mjuka. Häll av vattnet och glasera i kastrullen tillsammans med en klick smör, en halv matsked socker och en nya salt.
Ett perfekt recept för den lite lyxigare helgmåltiden tillsammans med Xaviers klassiska Châteauneuf-du-Pape. Ett enkelt och smakrikt recept som kan stå i ugnen medan du uträttar helgens alla ärenden. Den gräddiga såsen och det kryddiga köttet höjer smakerna av mörk frukt, choklad och den peppriga finishen hos vinet.