Annons:

Buffémat Vilt

Hamburgare av rådjur och enbärsketchup

Härligt saftig hamburgare av rådjur med smält St Agur och en hemgjord enbärsketchup.

Ingredienser

  • Rådjursfärs
  • 700
    gram gram
    Rådjursfärs
  • 1
    nypa nypor
    Salt och peppar
  • 75
    gram gram
    talg (köp hos din lokala slaktare), malen eller fint hackad (går att utesluta)
  • 200
    gram gram
    St Agur
  • 1
    nypa nypor
    Salt och Peppar
  • ½
    dl dl
    Matolja
  • 4
    st st
    Hamburgerbröd
  • 2
    st st
    Tomater, skivade
  • 1
    st st
    Gul lök, tunnt skivad
  • Enbärsketchup
  • 1
    kg kg
    röda tomater, hackade (blanda gärna olika sorter) eller hela tomater på burk
  • 1
    st st
    röd lök, grovt hackad
  • ½
    st st
    fänkål, grovt hackad
  • ½
    dl dl
    krossade enbär
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, pressade
  • ½
    msk msk
    ingefära, färsk, riven
  • ½
    dl dl
    farinsocker
  • 1
    st st
    chilifrukt, beroende på styrka, tycke och smak, hackad
  • ½
    dl dl
    färska basilikablad, finhackade
  • ½
    dl dl
    färsk timjan, hackad
  • 200
    ml ml
    röd vinäger
  • 1
    msk msk
    koriander
  • 1
    msk msk
    Worchestersauce
  • 3
    dl dl
    vatten
  • 1
    nypa nypor
    Salt och peppar
  • 1
    del delar
    olivolja

Hamburgerfärsen

Blanda rådjursfärsen med talg, salt och peppar. Knåda inte för länge utan försök att hålla den relativt porös. Forma till burgare. Grilla eller stek tills den känns klar. St Agur smulas på efter grillning/stekning. Tanken med osten är att den tillför en härligt krämig och nötig smak som ger de vilda smakerna en skjuts.

Enbärsketchupen

Blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med en skvätt olja i och krydda med vitlök, chili, ingefära, koriander, Worchestersauce, timjan, enbär, salt och peppar.

Koka under omrörning på medeltemperatur i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och vatten och låt koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften, till en tjockare konsistens.

Addera basilikan och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen 1-2 gånger för att få den riktigt slät.

Häll tillbaka såsen i en ren panna, tillsätt socker och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt salt och peppar efter eget önskemål.

Smaklig måltid och lycka till!

 

 

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Email: chefstenberg@gmail.com
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-291 94 48