Svenska flaggan
 • Recept
 • Halstrad vit sparris med lardo, stekt bryggarbröd, granskott och riven Almnäs tegel

Hämtar annons

sparris, Anders Levander

Recept av Redaktionen

Halstrad vit sparris med lardo, stekt bryggarbröd, granskott och riven Almnäs tegel

Ingredienser

 • Detta behövs:
  • 4 stcitroner
 • Vit sparris
  Lardo (tunt skivat)
  Granolja (Högtorps gård har en bra granolja)
  mörkt muscovadoråsocker
  äppelcidervinäger
  Almnäs Tegel
  vispgrädde
  granskott
  Harsyra
  Ängssyra
  salt
  Bryggarbröd (ett bröd som görs bl.a. av rester från Eskilstuna ölkultur, finns hos Printz Bageri)

Bryggarbröd:

Mixa brödet till smulor och stek sedan med smör alternativt naturell olja och smaka upp med salt. Stek brödet ordentligt och låt det sedan torka på en plåt och då kommer även brödet att torka och bli krispigt.

Sparris:

Steg 1.

Skala sparrisen, skär bort ett par centimeter på ändarna. Lägg skalen plus ändarna i en kastrull med citronskal (se till och inte få med det vita under skalet) och juice och täck skalen med grädde. Snåla inte med citronen.

Gör en crème dubbel, alltså reducera grädden med skalet. Efter kokat ca 5 min, mixa blandningen och sila av skalresterna och fortsätt att reducera till grädden börjat bli krämig och nästan spricker. Smaka upp med granolja och salt, mixa med stavmixer innan servering så den går ihop igen och blir krämig.

Steg 2.

Blanda muscovadoråsocker (1 del), citron juice (1 del), äppelcidervinäger (1 del), vatten (2 delar) och salt. Behövs ca 2 dl blandning till 4 personer. Det ska vara sött och vinägerstark/citron med bra sälta.

Halstra sparrisen på hög värme och låt den få en rostad yta på alla sidorna, tillsätt lite naturell matolja för bättre kontakt med stekpannan. Stek ca 5 min sedan tillsätter ni sockerblandningen och låter all vätska dra in i sparrisen. Skulle det vara så att sparrisen inte är helt klar så ställ den i en ugn på ca 160 grader ett par minuter tills helt mjuk. Sparrisen skall vara mjuk men ändå finnas ett litet krispighet i.

Ska sparrisen användas inom närmsta tiden kan den stå ute och vila. Annars kyl ner sparrisen och värm upp den i stekpanna utan olja innan servering.

Lardo:

Går att hitta i delikatess butiker. Om ni inte äger en skärmaskin be personalen i butiken skiva upp den så tunt som möjligt åt er. Bästa möjliga är om den har samma längd som sparrisen.

Om ni skivar den själva bör lardo biten vara fryst när ni skivar den.

Garnering:

Granskott, harsyra, ängssyra och granolja.

Montering:

Lägg 2-3 ljumna sparrisar i mitten på tallriken, lägg en skiva lardo ovanpå sparrisen (den bör smälta ner över sparrisen).

Mixa crème dubbel med stavmixer så den blir slät och krämig, häll över ca 2-3 msk över sparrisen och lite runt om. Toppa med ca 1 msk bryggarbröd, fint riven Almnäs tegel och garnera med örter och ringla lite granolja.