- Recept
Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn
Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn
Ingredienser
- Friterat gösskinn:
- 4 bitgösskinn, fjällen bortskrapade
- Friterad svartrot:
- 50 gramsvartrot
- Brynt smör:
- 200 gramsmör
- Ugnsbakade svartrötter:
- 300 gramsvartrötter
- ½ stcitron, citroncest
- 1 mskcitronjuice
- 1 msksmör, tunt hyvlad
- 1 mskdragonblad
- Halstrad gös:
- 4 stgösfiléer
- salt
peppar
smör att steka i
Friterat gösskinn:
Lägg skinnet på en plåt med silipatmatta, lägg över en till silipatmatta och tyng ner med en plåt eller ett bleck. Torka skinnet i ugnen på 100° i cirka 1,5-2 timmar. Fritera frasigt i 150-gradig olja.
Friterad svartrot:
Hyvla svartrot tunt på en mandolin, fritera även de i 150-gradig olja.
Brynt smör:
Smält smöret på medelvärme i en kastrull tills det är ljusbrunt och har fått en nötaktig söt doft. Häll upp smöret i en kanna och ta bort skummet som bildas med en sked.
Ugnsbakade svartrötter:
Skär svartrötterna i önskad längd och skala dom. Lägg ner svartrötterna i en skål med vatten och några droppar citron vart efter så att dom behåller sin färg. Placera svartrötterna i ett smörpapper. Salta, strö över citroncest, citronjuice, dragonbladen och lägg på smöret. Vik ihop smörpappret till ett paket och sätt in det i ugnen i 15-20 minuter tills svartrötterna är mjuka.
Halstrad gös:
Skär gösen i portionsbitar, salta och peppra. Hetta upp smör i en panna tills det blir lätt brynt. Lägg i gösen med skinnsidan ner och stek tills skinnet fått en gyllenbrun färg. Efterstek gösen i ugnen i 100 grader till en innertemperatur på 52 grader.