Svenska flaggan
  • Recept
  • Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn

Hämtar annons

Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn

Ingredienser

  • Friterat gösskinn:
    • 4 bitgösskinn, fjällen bortskrapade
  • Friterad svartrot:
    • 50 gramsvartrot
  • Brynt smör:
    • 200 gramsmör
  • Ugnsbakade svartrötter:
    • 300 gramsvartrötter
    • ½ stcitron, citroncest
    • 1 mskcitronjuice
    • 1 msksmör, tunt hyvlad
    • 1 mskdragonblad
  • Halstrad gös:
    • 4 stgösfiléer
  • salt
    peppar
    smör att steka i

Friterat gösskinn:

Lägg skinnet på en plåt med silipatmatta, lägg över en till silipatmatta och tyng ner med en plåt eller ett bleck. Torka skinnet i ugnen på 100° i cirka 1,5-2 timmar. Fritera frasigt i 150-gradig olja.

Friterad svartrot:

Hyvla svartrot tunt på en mandolin, fritera även de i 150-gradig olja.

Brynt smör:

Smält smöret på medelvärme i en kastrull tills det är ljusbrunt och har fått en nötaktig söt doft. Häll upp smöret i en kanna och ta bort skummet som bildas med en sked.

Ugnsbakade svartrötter:

Skär svartrötterna i önskad längd och skala dom. Lägg ner svartrötterna i en skål med vatten och några droppar citron vart efter så att dom behåller sin färg. Placera svartrötterna i ett smörpapper. Salta, strö över citroncest, citronjuice, dragonbladen och lägg på smöret. Vik ihop smörpappret till ett paket och sätt in det i ugnen i 15-20 minuter tills svartrötterna är mjuka.

Halstrad gös:

Skär gösen i portionsbitar, salta och peppra. Hetta upp smör i en panna tills det blir lätt brynt. Lägg i gösen med skinnsidan ner och stek tills skinnet fått en gyllenbrun färg. Efterstek gösen i ugnen i 100 grader till en innertemperatur på 52 grader.