Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Guacamole - DinVinguide

Recept av Magnus Reuterdahl

Guacamole

Guacamole är en typ av kryddig avokadosalsa eller röra kopplad till det mexikanska köket. Detta är Magnus recept på denna härliga heta röra.

Ingredienser

    • 2 stavokado (mogna)
    • 1 stchiliflakes
    • 1 krmröd chilifrukt (färsk)
    • 3 stänktabasco
    • 1 stgul lök eller schalottenlök
    • 1 stlime (juice och rivet skal)
    • 2 sttomat
    • 3 stvitlöksklyftor
    • 1 tskmuscovadosocker/rörsocker
    • 2 dlcrème fraiche
    • 1 krukafärsk koriander
    • 1 mskoregano (torkad)
    • 1 tsktorkade malda korianderfrön
    • 1 tskspiskummin
    • 1 tsksalt
  • Det går bra att byta ut mogna avakado mot frusna avacado i bitar, i så fall behöver du ungefär 250 gram. När det kommer till färsk koriander så är det en smaksak hur mycket man vill ha i, jag brukar variera mellan 1/3 dels kruka upp till en hel.

Låt oss börja med att guacamole kräver avokado, utan sådan eller med mycket lite avokado är det något annat. Jag tycker också att den ska ha ett sting och lite hetta i botten. Till skillnad från mer traditionella recept från México använder jag dock crème fraiche i min guacamole då jag gillar den krämighet detta ger.

Ta fram en skål. Gröp ur avokadorna, grovhacka löken, chilin, tomaterna lägg ned detta i skålen tillsammans med örterna och kryddorna samt sockret. Riv skalet på limen, lägg ned hälften av detta i skålen (spara resten om och använd det om du tycker att det behövs). Pressa juicen och häll ned detta i skålen, ta fram en stavmixer och kör på tills du ha en fin röra. Häll på crème fraichen och rör ned eller mixa ned den. Smaka av med salt, mer koriander och rivet limeskal. Servera kylt eller som det är.

Tänk på att guacamole lätt kan får en brunaktig färg om det står framme, så om du ställer in den i kylen se till att plasta in den eller använd en skål med lock.