Ingredienser
Grundrecept på macarons 25-30 dubbla kakor
Instruktioner
Blanda mandelmjölet med florsockret och sikta genom en sil. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med ev. hushållsfärg. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite tills så att den sjunker ihop en aning. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten ca 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund. Nu kan du fylla kakorna med kräm av något slag och lägga en till kaka ovanpå, som en hamburgare. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.