Annons:

Fisk

Grillad tonfisk med tomat- och dillvinägrett.

Grillad tonfisk med tomat- och dillvinegrätt.

Ingredienser

  • Grillad tonfisk med tomat- och dillvinägrett
  • 200
    gram gram
    Körsbärstomater
  • 3
    msk msk
    Olja
  • 3
    msk msk
    Balsamvingäer
  • 1
    st st
    Charlottenlök, finhackad
  • 2
    st st
    Vitlöksklyftor
  • 6
    msk msk
    Dill, finhackad
  • 1
    st st
    Citron, skalet ifrån, rivet
  • ½
    dl dl
    Chilisås, tomatbaserad typ Heintz
  • 4
    msk msk
    Rödvinsvinäger
  • 6
    msk msk
    Olivolja
  • 4
    st st
    Färsk tonfisk, MSC-märkt, kotletter
Smaksätt med salt och peppar (och en nypa socker) och servera med flingor av parmesanost.

Om man lyckas hitta färsk tonfiskfile som är MCS-märkt, t ex albacor eller skipjack så kan man göra den här utomförträffligt goda rätten. Jag brukar servera en smarrig tryffelrisotto.

Sätt ugnen på 200 och lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form. Häll över olja, balsamvinäger, salt och peppar (en liten nypa socker förhöjer smakerna). Låt tomaterna gå i ugnen i ca 20 minuter   eller tills skinnet blivit lite skrynkligt. Ta ut dem och ställ dem åt sidan.

Nu till vinägretten. Hacka lök, vitlök och dill blanda med citronskal, chilisås och rödvinsvinäger. Vispa ordentligt och blanda sedan ned tomaterna med sitt spad, oljan, salta och peppra.

Nu grillar du tonfisken. Låt fisken steka eller grilla i ca 3 minuter på varje sida, salta peppra, riv lite citronskal och häll lite olivolja över på varje sida. När den är färdig lägger du upp den på en tallrik och skedar grillade tomater och vinägrett över. Hyvla över parmesanost och servera med tryffelrisotto och rucola.