Svenska flaggan
 • Recept
 • Grillad sallad, kolbakade rotsaker och hjortronsmör

Hämtar annons

Grillad sallad, kolbakade rotsaker och hjortronsmör - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Grillad sallad, kolbakade rotsaker och hjortronsmör

En fantastisk vegansk middag med grillad sallad, kolbakade rotsaker, hjortronsmör, enriseldade hasselnötter och grytfriterad jordärtskocka.

Ingredienser

 • Grillad sallad med kolbakade rotsaker, hjortronsmör, enriseldade hasselnötter och grytfriterad jordärtskocka
  • 100 grammjölkfritt margarin
  • 1 dlavrunnen juice från hjortronmylta
  • 1 stekologisk citron, skal och saft
  • 1 stromansalladshuvud
 • rosmarin
  rotselleri
  mandelpotatis eller annan potatis
  röd lök
  jordärtskockor
  olja till fritering
  hasselnötter
  flingsalt

Grillad sallad, kolbakade rotsaker och hjortronsmör

Börja med att göra upp en eld så att en bra kolbädd skapas (kan förberedas innan grillandet börjar).

Hjortronsmör

Smält margarinet på hög värme med en kvist rosmarin, tillsätt den avrunna juicen från myltan och låt koka några minuter. Riv skalet från citronen. Dra av hjortronreduktionen från värmen, tillsätt citronskal och pressad citron. Ställ kallt och rör om då och då medan fettet stelnar, så att det inte skiktar sig.

Rotselleri

Lägg ned det hela rotsellerihuvudet direkt i den varma glöden, skopa över kol så huvudet täcks. Se till att det hela hålls varmt medan det bakas. Det tar allt mellan 1,5 h till 2 h beroende på storlek på sellerin och värmen från glöden. Känn efter med en kniv – rotsellerin är klar när den är mjuk rakt igenom.

Potatis

Potatisen bakas också direkt på glöden, utan att skala, vänd då och då, för jämn tillagning – det tar ca 30 minuter för normalstora mandelpotatisar att bli klara.

Rödlök

Rödlöken bakas även den direkt på glöden, tar ca 45 minuter – låt gärna potatisen och löken ligga en bit ifrån värmekällan ett tag efter de mjuknat, det fördjupar smakerna utan att bränna/torka ut för mycket.

Grytfriterad jordärtskocka

Skiva jordärtskockorna med exempelvis en osthyvel eller liknande, behåll skalet på. Fritera i het olja till gyllene och knapriga, låt dem rinna av på papper.

Enriseldade hasselnötter

Hasselnötterna rostas över öppen låga, med en kvast enris mellan nötterna och elden. När nötterna börjat svartna något är de klara.

Grillad sallad

Salladen delas på mitten och lite olja ringlas över. Grilla över öppen eld, med några kvistar rosmarin och enris under. Salladen är klar när den fått fin färg på snittytan.

Montering

Vid servering tas skalet från löken bort och den delas i sina lameller. Sellerin skalas och delas genom att bryta av bitar med händerna. Potatisen delas på mitten, låt skalet sitta kvar.

Klicka ut hjortronemulsionen på den varma salladen, lägg på lök och selleri, strö över grovt hackade nötter och massor av friterad jordärtskocka. Ät och njut av den härligt rökiga smaken!