- Recept
Grillad sallad, kolbakade rotsaker och hjortronsmör
Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Grillad sallad, kolbakade rotsaker och hjortronsmör
En fantastisk vegansk middag med grillad sallad, kolbakade rotsaker, hjortronsmör, enriseldade hasselnötter och grytfriterad jordärtskocka.
Ingredienser
- Grillad sallad med kolbakade rotsaker, hjortronsmör, enriseldade hasselnötter och grytfriterad jordärtskocka
- 100 grammjölkfritt margarin
- 1 dlavrunnen juice från hjortronmylta
- 1 stekologisk citron, skal och saft
- 1 stromansalladshuvud
- rosmarin
rotselleri
mandelpotatis eller annan potatis
röd lök
jordärtskockor
olja till fritering
hasselnötter
flingsalt
Grillad sallad, kolbakade rotsaker och hjortronsmör
Börja med att göra upp en eld så att en bra kolbädd skapas (kan förberedas innan grillandet börjar).
Hjortronsmör
Smält margarinet på hög värme med en kvist rosmarin, tillsätt den avrunna juicen från myltan och låt koka några minuter. Riv skalet från citronen. Dra av hjortronreduktionen från värmen, tillsätt citronskal och pressad citron. Ställ kallt och rör om då och då medan fettet stelnar, så att det inte skiktar sig.
Rotselleri
Lägg ned det hela rotsellerihuvudet direkt i den varma glöden, skopa över kol så huvudet täcks. Se till att det hela hålls varmt medan det bakas. Det tar allt mellan 1,5 h till 2 h beroende på storlek på sellerin och värmen från glöden. Känn efter med en kniv – rotsellerin är klar när den är mjuk rakt igenom.
Potatis
Potatisen bakas också direkt på glöden, utan att skala, vänd då och då, för jämn tillagning – det tar ca 30 minuter för normalstora mandelpotatisar att bli klara.
Rödlök
Rödlöken bakas även den direkt på glöden, tar ca 45 minuter – låt gärna potatisen och löken ligga en bit ifrån värmekällan ett tag efter de mjuknat, det fördjupar smakerna utan att bränna/torka ut för mycket.
Grytfriterad jordärtskocka
Skiva jordärtskockorna med exempelvis en osthyvel eller liknande, behåll skalet på. Fritera i het olja till gyllene och knapriga, låt dem rinna av på papper.
Enriseldade hasselnötter
Hasselnötterna rostas över öppen låga, med en kvast enris mellan nötterna och elden. När nötterna börjat svartna något är de klara.
Grillad sallad
Salladen delas på mitten och lite olja ringlas över. Grilla över öppen eld, med några kvistar rosmarin och enris under. Salladen är klar när den fått fin färg på snittytan.
Montering
Vid servering tas skalet från löken bort och den delas i sina lameller. Sellerin skalas och delas genom att bryta av bitar med händerna. Potatisen delas på mitten, låt skalet sitta kvar.
Klicka ut hjortronemulsionen på den varma salladen, lägg på lök och selleri, strö över grovt hackade nötter och massor av friterad jordärtskocka. Ät och njut av den härligt rökiga smaken!