Ingredienser
Grillad röding med örthollandaise och örtsvängd färskpotatis
Örthollandaise
Övrigt:
Instruktioner
Grillad röding med örthollandaise och örtsvängd färskpotatis
Röding:
Skär upp buken, ta ur fisken. Skölj noga i vatten. Pensla med olivolja, salta och peppra väl, även inuti. Fyll buken med blandade örter, gärna även stjälkar. Lägg rödingarna på uppvärmt grillgaller. Grilla på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd bara en gång.
Potatis:
Koka färskpotatis och vänd runt den med färska hackade örter och smör.
Örthollandaise:
Smält smöret i en kastrull på låg värme och låt det så en stund stå att saltet sjunker till botten. Vispa gulorna med vattnet i en rostfri kastrull på mycket svag värme (eller i ett vattenbad). Vispa hela tiden till en fluffig, nästan tjock konsistens. Ta av kastrullen från värmen och ställ den på en fuktig disktrasa. Vispa i smöret (inte den vita bottensatsen) droppvis, särskilt i början. Vispa hela tiden. För mycket smör på en gång kan få såsen att skära sig. När smöret är invispat ska såsen vara ganska tjock. Smaka av med citronsaften, salt och några droppar av tabasco eller lite cayennepeppar. Rör ner önskad mängd örter. Såsen kan inte värmas upp igen utan bör göras i anslutning till måltiden eller hållas varm på spiskanten.
Montering:
Servera den grillade rödningen med örtsvängd färskpotatis och örthollandaise.