Ingredienser
Gratäng:
Bechamelsåsen:
Övrigt:
Instruktioner
Gör såhär:
1. Finhacka och stek löken mör direkt i botten av den största kastrull du har. Ha sedan i alla resterande ingredienser förutom färsen (Den ska inte kokas!). I vanliga fall brukar jag avvakta med att lägga ner de färska kryddorna. Främst för färgens skull men denna gång ska de få ligga och götta ihop sig. Länge.
Sätt platan på svag värme. Låt puttra i cirka 3 timmar med lock.
2. Smält smöret i olivolja. Tillsätt mjöl och bryn försiktigt. Bryningen gör så att självaste mjölsmaken försvinner men se till så att du inte får en bränd deg.
Späd därefter succesivt med matlagningsgrädden under vispning och tillsätt kryddor. Tillsätt hälften av kikärtsspadet. Dvs 1/2 dl
3. Blanda pastan med resterande kikärtsspad. Detta hjälper den att klibba samman och gratängen blir därför med stabil vid uppskurning.
Lägg sedan i botten av två ungsformar och pressa ordentligt ner med hjälp av en stekspade.
4. Börja med att sätta ungen på 200 grader. Ta kastrullen från plattan. Plocka ur lagerbladen och blanda i färsen direkt som den är. Smaka av. Behövs det mer salt? Upplever du att den blivit för salt? Om ja på den sista går det bra att späda ut den med lite utav bechamelsåsen samt matlagningsgrädde.
Rör om tills dess att försen fått absorbera vätskan ordentligt.
Lägg ett lager färsgryta över pastan. Återigen plattar du ut lagret med hjälp av en stekspade. Ju slätare och jämnare, desto finare blir den då man vid servering skär upp den.
5. Till sist på med bechamelsåsen jämnt över gratängen. Skaka plåten försiktigt så lägger den sig slätt och fint. Riv på lite veganost över hela och grädda 30-45 minuter. Låt vila rumstempurerat i minst 30 minuter för att sätta sig.
Därefter på med persilja och voila!