Gravad lax på nordfinskt sätt
Ingredienser
Gravad lax på nordfinskt sätt
Övrigt:
Instruktioner
Om detta recept är typiskt för just norra Finland eller om det är typisk för ett större område låter jag vara osagt. Receptet kommer dock från min svärfar som växte upp i norra Finland. Ska jag vara ärlig är den dock snarast rimmad, inte gravad, men för att kunna kalla den gravad brukar jag blanda ned 1-2 sockerkorn i saltet. Oavsett vilket är den grymt god!
Receptet är enkelt, men tillagningstiden är minst 24 timmar!
Tillagning
Du behöver 100 gram grovsalt/kg lax och lite dill. Gillar du inte dill kan du välja bort denna, jag gillar dock dill så en näve få gå med. Du kan också lägga på lite rivet citronskal. Se till att få en bit laxsida som är ganska jämntjock.
Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en plastpåse. Lägg saltet ovanpå fiskfilén, se till att pressa ut luften och lägg fisken svalt, i press. Där ska den ligga i minst 24 men max 48 timmar. Jag brukar sikta på 28 timmar eller något mer.
När gått cirka 24-28 timmar tar du ut fisken och sköljer bort saltet – OBS skölj inte för länge. Det är bättre att skölja en extra gång om du tycker att den är för salt. Lägg laxen i en ny påse. Frys därefter in fisken tills det är dags att äta den eller smaska i dig den omgående. Om du fryser den, passa på att skära upp den innan den tinat helt!
Servering
Ät laxen som den är. Den går också utmärkt att äta med gravlaxsås, romsås, på en bit bröd eller med ägg. Servera som förrätt, som en del i en buffé eller lyxa till det och ät den som huvudrätt med lite olika tillbehör.