Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Finsk sashimi Gravad lax på nordfinskt sätt

Recept av Redaktionen

Gravad lax på nordfinskt sätt

Denna gravade lax på nordfinskt sätt blir lite mer fast i köttet och får en fräschare och saltare smak som ligger närmare sashimi.

Ingredienser

  • Gravad lax på nordfinskt sätt
    • 1 kgLaxfilé
    • 100 gramGrovsalt
    • 1 knippeDill

Om detta recept, Gravad lax på nordfinskt sätt, är typiskt för just norra Finland eller om det är typisk för ett större område låter jag vara osagt.

Receptet är enkelt, men tillagningstiden är minst 24 timmar!

Du behöver 100 gram grovsalt/kg lax och lite dill. Gillar du inte dill kan du välja bort denna, jag gillar dock dill så en näve få gå med. Se till att få en bit laxsida som är ganska jämntjock.

Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en plastpåse. Lägg saltet ovanpå fiskfilén, se till att pressa ut luften och lägg fisken svalt, i press, i minst 24 men max 48 timmar. Jag lade några mjölkpaket ovan på fisken. Tag ut fisken skölj bort saltet – skölj inte för länge. Det är bättre att skölja en extra gång om du tycker att den blir för salt. Lägg laxen i en ny påse. Frys därefter in fisken tills det är dags att äta den eller smaska i dig den omgående. Om du fryser den, passa på att skära upp den innan den tinat helt!

Ät laxen som den är. Den går också utmärkt att äta med gravlaxsås, romsås, på en bit bröd eller med ägg. Servera som förrätt, som en del i en buffé eller lyxa till det och ät den som huvudrätt med lite olika tillbehör.