Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Gratinerad blomkål med pecorino och krispig parmaskinka - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Gratinerad blomkål med pecorino och krispig parmaskinka

Ingredienser

  • Gratinerad blomkål med pecorino och krispig parmaskinka
    • 2 stblomkålshuvuden beroende på storlek, i buketter och skivad stam
    • 150 gramparmaskinka
  • Ostsås:
    • 1 ½ msksmör
    • 1 ½ mskvetemjöl
    • 3 dlmjölk
    • 2 krmsalt
    • ½ krmpeppar
    • 1 stäggula
    • 1 dlsmakrik pecorinoost eller annan ost

Sätt ugnen på 225 grader. Koka blomkålen i lättsaltat vatten 3-5 minuter, de ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och lägg över i en ugnsform.

Lägg ut skinkskivorna på ugnsplåt. Sätt högt upp i ugnen ca 5 min tills skivorna fått gyllenbrun färg. Ta ut och lägg skinkan på hushållspapper så att den hålls knaprig.

Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda ordentligt och späd sedan med vätska under vispning. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Dra kastrullen från värmen och rör ner äggula och ost. Smaka av med salt, peppar och ev mer ost. Häll såsen över blomkålen och gratinera ca 20 minuter eller tills gratängen fått lite färg och är mjuk. Smula parmaskinkan över gratängen och servera.