Annons:

Asiatisk Asiatiskt Fågel Kryddstarkt

Gong Bao Ji Ding eller kung Paos kyckling

Het kyckling med nötter och ris, en rätt från Sichuan i Kina.

Ingredienser

  • Marinad
  • 1
    msk msk
    Sesamolja
  • 4
    msk msk
    Ljus soja
  • 2
    msk msk
    Hoisinsås
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    msk msk
    Ljus maizena
  • 2
    msk msk
    honung
  • Kyckling mm.
  • 500
    gram gram
    Kycklinglårfiléer eller kycklingfilé
  • 1
    st st
    Purjolök (den vita delen) eller salladslök (om salladslök 5-6 stycken)
  • 1 ½
    dl dl
    cashewnötter (rosta själv)
  • 1
    krm krm
    sichuanpeppar
  • 2
    st st
    Torkad chili
  • 1
    st st
    röd chilifrukt (färsk)
  • Sås
  • 1
    msk msk
    Vit risvinäger
  • 1
    msk msk
    Sesamolja
  • 1
    dl dl
    Vatten
  • 4
    msk msk
    Ljus soja
  • 2
    msk msk
    Hoisinsås
Det är enklast att tillaga rätten i en wokpanna. Vill man kan man också smaksätta rätten med lite färsk koriander eller thaibasilika. Servera med ris.

Det här ser svårare ut än vad det är, du behöver dock en del ingredienser.

Förberedelser

Gör först en marinad till kycklingen. Rör ihop 1 msk mirin (alternativt risvinäger men då ska du också tillsätta en msk socker), 1 msk sesamolja, 4 msk ljus soja, 2 msk hoisinsås, saltet och majsenan. Vispa ihop detta.

Skär därefter upp kycklingen ganska små bitar, ca 1×2 cm. och lägg dem i marinaden ca 30 minuter.

Under tiden rör du ihop en sås. Häll upp 1 msk risvinäger, 1 msk sesamolja, vattnet, 4 msk ljus sojasås och 2 msk hoisinsås i en skål och rör ihop. Låt denna stå så länge.

Skär upp purjolöken eller salladslöken i tunna skivor. Finhacka vitlöken och ingefäran samt skiva upp den färska chilin. Häll av marinaden från kycklingen, men spara den.

Tillagning

Hetta upp en stor stekpanna eller wokpanna på hög värme. Torrosta cashewnötterna, lägg dem åt sidan. Tillsätt lite jordnötsolja alternativt sesamolja i pannan.

Fräs sichuanpepparn och den torkade chilin en kort stund. Tillsätt ingefäran, vitlöken, purjolöken samt den färska chilin. Fräs i någon minut under omrörning varefter du vänder ner kycklingen och bryn denna. Efter några minuter tillsätter du marinaden och såsen. Koka upp och låt det sjuda tills kycklingen är färdig och såsen har tjocknat och blivit kletig, detta brukar ta cirka 10-15 minuter.

Rör därefter ned nötterna och eventuella örter, smaka av, salta vid behov. Servera med ris.