Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Gong Bao Ji Ding eller kung Paos kyckling - DinVinguide

Recept av Magnus Reuterdahl

Gong Bao Ji Ding eller kung Paos kyckling

Het kyckling med nötter och ris, en rätt från Sichuan i Kina.

Ingredienser

  • Marinad
    • 1 msksesamolja
    • 4 mskljus soja
    • 3 mskhoisinsås
    • 1 tsksalt
    • 2 mskljus maizena
    • 2 mskhonung
    • 1 mskmirim
  • Kycklingen och det som ska stekas
    • 500 gramkycklinglårfiléer eller kycklingfilé
    • 1 stpurjolök (den vita delen) eller 4-5 salladslökar
    • 1 ½ dlcashewnötter (rostade)
    • 1 krmsichuanpeppar
    • 2 sttorkad chili
    • 1 ströd chilifrukt (färsk)
    • 2 mskingefära (finkackad)
    • 3 stvitlöksklyftor (finhackade)
  • Sås
    • 1 mskvit risvinäger
    • 1 msksesamolja
    • 1 dlvatten
    • 4 mskljus kinesisk soja
    • 2 mskhoisinsås
  • Det är enklast att tillaga rätten i en wokpanna. Om du vill byta ute en del av kycklingen eller variera rätten lite kan du ha i fint skurna morötter och eller fänkäl, om så lägg dem i pannan samtidigt med löken. Du kan också smaksätta rätten med lite färsk koriander eller thaibasilika, ha i detta precis innan du serverar. Servera med ris.

Detta är en enkel rätt och den går ganska fort att göra, men du behöver en del ingredienser. Var försiktig med hettan, det går alltid att tillföra hetta i efterhand.

Förberedelser

Gör först en marinad till kycklingen. Rör ihop 1 msk mirin (alternativt risvinäger men då ska du också tillsätta en msk socker), 1 msk sesamolja, 4 msk ljus soja, 2 msk hoisinsås, saltet och maizena. Vispa ihop detta, akta så det inte klumpar sig.

Skär därefter upp kycklingen ganska små bitar, ca 1×2 cm. och lägg dem i marinaden ca 30 minuter.

Under tiden rör du ihop en sås. Häll upp 1 msk risvinäger, 1 msk sesamolja, vattnet, 4 msk ljus sojasås och 2 msk hoisinsås i en skål och rör ihop. Låt denna stå så länge.

Skär upp purjolöken eller salladslöken i tunna skivor. Finhacka vitlöken och ingefäran samt skiva upp den färska chilin. Häll av marinaden från kycklingen, men spara den.

Tillagning

Hetta upp en stor stekpanna eller wokpanna på hög värme. Torrosta cashewnötterna, lägg dem åt sidan. Tillsätt lite jordnötsolja alternativt sesamolja i pannan.

Fräs sichuanpepparn och den torkade chilin en kort stund (akta oset kan få dig att hosta ordentliget). Sänk värmen, tillsätt ingefäran, vitlöken, purjolöken samt den färska chilin. Fräs i någon minut under omrörning varefter du vänder ner kycklingen och bryner denna. Efter några minuter tillsätter du marinaden och såsen. Koka upp och låt det sjuda tills kycklingen är färdig och såsen har tjocknat och blivit kletig, detta brukar ta cirka 10-15 minuter.

Rör därefter ned nötterna och eventuella örter, smaka av, salta vid behov. Servera med ris.