Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Gnocchi med brynt salviasmör och tomatsås - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Gnocchi med brynt salviasmör och tomatsås

Ingredienser

  • Degen:
    • 1 kgpotatis av en mjölig sort (King Edward, Bintje)
    • ½ tsksalt
    • 4 dlvetemjöl
  • Såsen:
    • 2 burkkrossade tomater (á 400 g)
    • 1 stgul lök, fint hackad
  • Salviasmör:
    • 3 msksmör
    • ½ krukasalvia eller efter smak, plockade blad
  • Till servering:
    • 50 gramparmesanost, riven
  • olivolja

    salt

    svartpeppar

    socker

Sås:

Svetta löken i en skvätt olivolja utan att den tar färg. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra på svag värme. Smaka av med salt, peppar och socker.

Deg:

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och pressa den genast i potatispress i en bunke. Salta och knåda ner mjöl, lite i taget, tills du får en slät deg. Degen är klar när den inte fastnar på fingrarna. Ta äggstora bitar av degen och rulla dem till fingertjocka längder på mjölat bord. Skär dem i 2-3 cm långa bitar. Tryck en gaffel mot varje bit för att skapa ett mönster. Koka upp 2 liter saltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin i omgångar i det kokande vattnet. Låt sjuda på svag värme i ca 4 minuter. Rör försiktigt då och då så att klimparna inte fastnar i varandra. Så snart de flyter upp till ytan tas de upp med hålslev och får rinna av väl.

Smör:

Fräs hälften av smöret i en stekpanna tillsammans med hälften av salviabladen. Tillsätt så mycket gnocchi som får plats, vänd runt och låt gnocchin få lite färg. Håll varmt och fortsätt med nästa omgång. Servera den stekta gnocchin med tomatsås och parmesan.