Ingredienser
Gammeldags glögg
Övrigt:
Instruktioner
Gammaldags glögg på recept från 1800-talet
Recept är från 1800-talet och är ursprungligen upptecknat av Rut Wallensteen-Jaeger (1903-1995). Jag har dock gjort glöggen ett flertal gånger, så jag har korrigerat några saker efter min egen smak.
Tänk på att det tar ungefär 24 timmar innan glöggen är klar att dricka, därefter håller den dock länge i flaskan.
Blanda glöggen
Häll ned allt utom spriten, madeiran och sockret i en stor kastrull. Låt detta koka upp. Bränna av sockret (försiktigt, du vill inte att det ska bli bränt utan bara knäckigt) och häll i det i grytan med glöggbasen. Låt det hela sjuda under lock i cirka 15 minuter. Låt det därefter svalna, ca en timma och häll därefter i brännvinet och madeiran, rör om och smaka av, vill du har mer sötma häll lite vanligt socker under omrörning.
Låt glöggen sätta sig
Låt därefter glöggen stå väl täckt ett dygn (helst relativt svalt). Sila därefter bort kryddorna, mandeln och russinen. Russinen och mandeln sparas och serveras till drycken (förvara dem i en väl tillsluten burk i kylskåpet). Eftersom att man har med kryddor, russin med mera blir det en hel del grummel i drycken, jag brukar sila den ett par gånger igenom en silduk innan jag häller upp den på flaska.
OBS – Var noggranna med att flaskorna är ordentligt rengjorda. Jag brukar diska ur dem, sedan koka vatten och skölja dem med detta precis innan jag häller ned glöggen.
Servering
Denna skiljer sig ingalunda från vanlig glögg. Värm upp glöggen och servera med de inkokta russinen och mandeln.
God Jul!