Inga ingredienser tillgängliga.
Övrigt:
Instruktioner
Börja med att skölja musslorna i kallt vatten. Skrapa de rena och dra bort ”skägget” om det sitter kvar. Kasta trasiga musslor. Kontrollera att öppna musslor lever genom att knacka de lite bestämt ett par gånger mot diskbänkskanten. De ska då stänga sig annars måste du slänga dem.
Hetta upp olivolja i en lite större kastrull lägg i finhackad lök och vitlök. Rör runt ordentligt så smakerna sprids i den varma oljan.Lägg i musslorna och rör runt ordentligt, smaksätt med salt och svartpeppar.
Häll i vinet och lägg på locket. Låt det nu koka i 2-3 minuter minuter tills musslorna öppnat sig. De musslor som mot förmodan inte öppnat sig slänger du. Fiska upp musslorna med en hålslev eller liknande. Spara buljongen och använd som bas till t ex en fisksoppa.
Bryt av ena skalhalvan och ha bara kvar den delen som innehåller en mussla. Lossa musslan om du vill (så kan man bara slurpa i sig härligheten sen utan att musslan fastnar). Toppa med en matsked av valfri topping. Gratinera de som ska gratineras och lägg upp på stort fat så alla kan ta sina favoriter. Ät direkt ur skalet och njut.
Förslag på olika toppingar:
1. Fint tärnad mango, rödlök,finhackad vitlök, finhackad röd chili, färsk koriander, olivolja, salt och peppar.
2. Fint tärnade körsbärstomater, strimlad färsk basilika, pressad citron, olivolja, salt och peppar.
3. Fint tärnad knaperstekt chorizo
4. Riven parmesan blandad med ströbröd, finhackad timjan, peppar och olivolja (gratineras i ugn 225 grader tills toppingen fått lite färg)
5. Västerbottensmör, 100 g rumsvarmtsmör, 1 dl riven västerbottenost. (gratineras i ugn tills smör och ost smält )
6. Vitlöksmajonnäs