Annons:

Bakat

Frukt- och nötbröd

Ingredienser

  • Dag 1:
  • 300
    gram gram
    russin
  • 150
    gram gram
    torkade aprikoser
  • Fördeg:
  • 10
    gram gram
    jäst
  • 200
    gram gram
    vatten
  • 100
    gram gram
    grovt rågmjöl
  • 100
    gram gram
    grovt grahamsmjöl
  • Dag 2:
  • 200
    gram gram
    matyoghurt
  • 25
    gram gram
    jäst
  • 400
    gram gram
    vetemjöl special
  • 75
    gram gram
    durumvetemjöl
  • 75
    gram gram
    honung
  • 75
    gram gram
    rumstempererat smör
  • 15
    gram gram
    havssalt
  • 200
    gram gram
    valnötter
  • 200
    gram gram
    hasselnötter
  • 1
    st st
    äpple i bitar

Frukt- och nötbröd 2 runda bröd

Dag 1
Lägg russinen och aprikoserna i blöt i en skål och ställ den i rumstemperatur över natten.

Lös upp jästen i vattnet i en bunke och blanda i mjölet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Blanda alla ingredienserna utom nötterna och frukten och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Tillsätt nötterna, äppelbitarna och den avrunna frukten. Arbeta degen i 5 minuter. Låt den vila i 30 minuter i bunken.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Degen skall vara kladdig! Dela den i två delar och lägg upp bitarna på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Fös ihop dem till någorlunda runda bröd. Låt bröden jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 180 grader. Öppna ugnen efter 30 minuter och släpp ut fukt. Upprepa ytterligare en gång innan brödet är färdigt.
Grädda bröden i 40-45 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
Förvara bröden i plastpåse och låt dem gärna mogna till nästa dag. De går utmärkt att frysa.

Kommentar: Degen blir väldigt lös och lättast är att klicka ut den på plåten. Jag använde två plåtar, då degen flyter ut under jäsningen. Upplevde det svårt att mäta innertemperaturen då det slutliga brödet blir ganska tunt. Mina bröd blev rätt ”blöta” och nästa gång höjer jag nog temperaturen något och gräddar ett bröd i taget (har varmluftsugn som gör det möjligt att grädda fler plåtar åt gången). Annars ett väldigt gott bröd, perfekt till dessertost eller kanske som fikabröd.