Svenska flaggan

Hämtar annons

70-tals mat

Recept av Magnus Reuterdahl

Flygande Jacob

Flygande Jacob eller Jakob är en krämig kycklingrätt från 70-talet smaksatt med chili, bacon, jordnötter och bananer.

Ingredienser

  • 1 stgrillad kycklingar (ca 1,8-2 kg)
  • 3 stbananer
  • 2 mskkyckling/hönsbuljong
  • 3 stschalottenlök (finhackade)
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 ½ dlchilisås
  • 180 grambacon
  • 1 ½ dlsalta rostade jordnötter
  • 1 mskörtblandning (ung. lika delar oregano, basilika, timjan, dragon och salvia)
  • 1 krmvitpeppar (mald)
  • 1 sttorkad chili
 • Salt och svartpeppar efter eget huvud. Vad gäller örtblandningen så behövs inte alla örterna, du kan välja vad du tycker om, men sammantaget ska det vara ca 1 msk torkade örter.

  Om du vill ha lite mer hetta så tar du med den torkade chilin, vill du ha en lite snällare variant väljer du bort den. Denna steks tillsammans med baconet och sprids över rätten innan servering!

Flygande Jacob

Flygande Jacob är en rätt som haft sina pouläritetstoppar men också rejäla dalar. På 1970- och 80-talet var det en vanlig festrätt, på 90-talet hade den mer av en skämskudde och på 2000-talet verkan den åter tagits till nåder, men då ofta i lite uppiffade varianter. Rätten skapades på 1970-talet av Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt, därav namnet och publicerades i första gången i Allt om mat nr 13, 1976.

Rätten är klassiker för många av oss som växte upp på 1970- och 80-talet, därför har jag inte velat förändra den alltför mycket utan baserat den på orginalreceptet, hatten av för Ove Jacobsson!

Personligen drar jag gärna ned lite på sötman och höjer hettan lite.

Förberedelser

Ugnsgrilla en kyckling. Jag brukar panera den med ett par msk sambal olek inför grillningen. När den är klar, rensa den och dela upp köttet i lagom stora bitar samt skiva upp en del av skinnet (de knaprigaste bitarna med mycket sambal på) i små bitar. Det är också ett utmärkt tillfälle att göra en buljong på benen vilket kommer ge fantatstisk smak till denna rätt och andra!

Skala bananerna, dela dem på tvären och sedan på längden så det blir fyra delar.

Vispa grädden och blanda den med chilisåsen och lite nymald svartpeppar.

Tillagning

Sätt ugnen på 225°.

Sprid ut kycklingen i en smord, ugnssäker form. Salta kycklingen med 1 tsk salt. I originalreceptet står att vi ska använda salladskrydda (italiensk), någon sådan har jag dock inte så denna har ersatts med en blandning av lika delar oregano, basilika, timjan, dragon och salvia. Utöver det så sprider jag ut den hackade löken och kryddar med vitpeppar smat lite av kycklingbuljongen.

Lägg bananbitarna ovanpå kycklingbitarna. Sprid ut gräddblandningen över kyckling- och bananbitarna. Gratinera i ugnen ca 20 minuter, den ska få en vacker färg och en liten yta.

Under tiden knapersteker du baconet, bitarna av kycklingskinn (jag brukar ta en del av skinnet, så det motsvarar 1-2 msk hackat skinn) och den torkade chilin. Smula sönder det hela och låt rinna av på en bit hushållspapper. Strö sedan baconet och jordnötterna över den färdiggratinerade kycklingen strax innan servering.

Servera med fräsch sallad och basmatiris.