Ingredienser
Fläsksida
Kompott
Tillbehör
Instruktioner
Julsnaps
HERRGÅRDS JULSNAPS
Basen i Herrgårds Julsnaps består av klassisk kumminkryddad Herrgårds Aquavit som får sin karaktäristiska smak från maltwhisky och lagring på sherryfat. Till julsnapsen tillsätts även extrakt från färska ekologiska apelsinskal, nejlikor, ingefära och kardemumma. Här matchas kryddigheten i kompotten med kanel, ingefära och nejlikor samt citrus. Fetman från julgrisen rundar av och dämpar alkoholen medan rödkålsallad bidrar med textur.
Herrgårds Julsnaps
Artikelnummer: 11661
Alkoholhalt: 38 procent
Volym: 350 ml
Pris: 159 kronorFläsksida
Kryssa svålen, det vill säga skär snitt i svålen (inte ner i köttet) på längden med 1/2 cm mellanrum. Vänd på steken och gör åt andra hållet så det blir ett rutmönster. Krydda med salt. Lägg fläsket i en form med svålen neråt, formen får inte vara för stor. Fyll på med 1 cm kallt vatten och ställ in plåten i ugnen. Baka i 30 minuter på 150 °C varmluft. Vänd sedan på fläsket och baka i ytterligare en timme. Det här momentet kan förberedas någon timme innan. Fyll på med vatten under tiden om det behövs. Slå därefter på ugnsgrillen och öka värmen till 200º. Låt fläsksvålen bli riktigt krispig. Ta ut fläsket och skär i skivor. Krydda med flingsalt.Kompott
Halvera och kärna ur plommonen. Skär i mindre bitar. Koka upp med resterande ingredienser till en grov kompott, ca 30-40 minuter tills den blir tjock och krämig. Mixa lätt med stavmixern, den ska inte vara helt slät, utan en grov kompott. Smaka av med mer syra (vinäger) om det behövs och tillsätt apelsinskalet.Arrangering
Bottna tallriken med kompotten och rödkålen, toppa med skivor av varmt fläsk.