Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto

Ingredienser

  • Fläskfilé:
    • 800 gramfläskfilé
    • 8 stparmaskinka, skivor
    • 4 stvitlöksklyftor, fint skivade
    • ½ krukafärsk basilika, plockade blad
  • Risotto:
    • 1 stgul lök, finhackad
    • 2 stvitlöksklyftor, finhackade
    • 4 dlarborioris
    • 2 mskolivolja
    • 3 dlvitt vin
    • 1 lsvampbuljong
    • 50 gramsmör
    • 3 dlriven parmesan
    • 1 stcitron, skal och ev. lite saft
  • Svamp:
    • 400 gramostronskivling eller blandsvamp
    • 1 dlhackad persilja
  • salt
    svartpeppar
    olja
    smör

Putsa köttet, kör gärna två filéer så det inte blir för lite. Lägg ut plastfilm på en bänk. Lägg på 4 skivor parmaskinka, lite omlott. Strö över hälften av vitlöken och basilikan. Lägg på köttet och rulla in köttet i skinkan. Forma som en smällkaramell med hjälp av plastfilmen. Rulla in rullen i folie. Gör likadant med nästa filé. Baka i ugnen på 100 grader till 63 graders innertemperatur. Ta ut rullen och låt vila ca 10 minuter. Ta bort folie och plast. Torka torr med hushållspapper. Bryn rullen i smör och skiva upp före servering.

Fräs gul lök, vitlök och ris i olivoljan. Slå på vinet och låt koka in. Slå på buljongen lite i taget och låt sjuda tills riset är nätt och jämnt genommjukt. Rör i smör och parmesan. Smaka av med citronskal, eventuellt lite citronsaft, salt och svartpeppar. Stek svampen så vätskan försvinner, tillsätt smöret och stek klart. Smaka av med salt. Rör i svampen i risotton och tillsätt persilja före servering.

Montering:

Börja med att steka köttet i ugnen. Gör risotton medan köttet vilar. Stek svamp och kött i olika stekpannor. Skiva upp köttet och servera direkt med risotton, gärna tillsammans med en krispig sallad.