Sätt på grillen så att den hinner bli varm och go. Skala potatisen och skär den i ultratunna skivor, lägg dem i foliepaket, ett till varje person, salta, peppra ned med en ganska stor klick smör och ställ den åt sidan ett tag. Riv en av vitlöksklyftorna samt skalet från en av citronerna och sprid ut raffset på en skärbräda.
Putsa filen och rulla den sedan i citron och vitlöksraffset, låt den ligga där och vänta tills grillen är helt het. Vik ihop potatispaketen och ställ dem i ytterkanten på grillen, i mitten lägger du filen och låter den få fin färg runtom. Har du ett lock på din grill så lägg på det nu och låt filén och potatisen ligga och gosa i värmen tills de är klara bör ta ca 15-20 minuter eller tills den är genomstekt men med en ljusrosa kärna. Under tiden du väntar på det gör du såsen. Häll vattnet i en stekpanna, vispa runt, häll i oxfonden, sänk värmen och låt den stå för småputtring ett tag. Mixa tonfisk, majonnäs, vitlök, raspet från 1 citron och olivolja i en skål till en sås. Späd med skyn som står och väntar i stekpannan, tills du får en lagom tjock sås, den skall vara rinnigt klafsig, lite som filmjölk. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
När köttet är klart skivar du det i tunna skivor, lägger upp dem på ett fat och häller såsen över, garnerar snyggt med alla tillbehör och serverar med potatispaketen.