Annons:

Sällskapsdryck

Fläderchampagne

Fläderchampagne, bubblig, blomdoftande och alldeles underbar.

Ingredienser

  • Fläderchampagne
  • 3 ½
    l l
    Vatten, kokande
  • 5
    dl dl
    Vatten ,ja igen, men denna gång iskallt
  • 1
    kg kg
    Socker
  • 20
    st st
    Fläderblommor, cirka
  • 1
    msk msk
    Vitvinsvinäger
  • 6
    st st
    Citroner, saft och skal utav
  • 1
    nypa nypor
    Torrjäst
Var noga med att ha flaskor med rejäl kork, och fyll dem inte ända upp, det blir bra tryck i drycken.

Ta fram din största kastrull och koka upp vattnet, häll i sockret och rör om tills det har löst upp sig. Lägg sedan i dina rensade blommor, det kalla vattnet, skalet, saften från citronen och vinägern. Rör om ordentligt och låt sedan blandningen svalna, när det är ordentligt svalt blandar du ned jästen, se till att blommorna på något sätt är under vätskan och lägg över en handduk. Låt kastrullen stå svalt och jäsa i 2-4 dagar, kika på den lite då och då. Så fort den känns lite spritslig så är den klar. Häll upp champagnen på rena kokade glasflaskor med ordentligt knäppkork. Var noga med att lämna ungefär 5 cm tomt upp till locket så att gasen får utrymme att expandera. Om du häller drickan på plastflaskor är det jätteviktigt att du håller noga koll på dem så att de inte exploderar. Det blir bra tryck i den här drickan, servera den sedan iskall med jordgubbar, citronskivor och isbitar (kanske till och med lite gin, det smakar gott tillsammans med fläder)

Smaklig spis!