Fisk
Soppa
Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran
Ingredienser
- Fisksoppa:
-
400gramtorskfilé eller annan vit fisk, i kuber
-
300gramlaxfilé, i kuber
-
300gramräkor, skalade
-
1stpurjolök, sköljd och strimlad
-
1stgul lök, skalad och hackad
-
1msksmör
-
1stvitlöksklyfta, hackad eller riven
-
2dltorrt vitt vin
-
3dlmatlagningsgrädde
-
1dlcrème fraîche
-
2stfiskbuljongtärningar
-
2dlvatten
-
1stfänkål, strimlad
-
1stpåse med saffran
-
1tsktomatpuré
-
1tsktimjan
- Aioli
-
2stäggulor
-
3ststora vitlöksklyftor
-
3krmsalt
-
1tskpressad citronsaft
-
3dlneutral olja t ex majsolja
salt
Fisksoppa:
Fräs purjolöken och löken mjuka i en stekpanna. Tillsätt vitlök, tomatpuré och timjan. Rör i vin och buljong, tillsätt sedan grädde, créme fraiche, vatten, fänkål och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud ett par minuter. Tillsätt räkor och hetta upp snabbt. Servera med bröd och aioli.
Aioli
Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken och saltet. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Du kan även använda elvisp eller i mixer. Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.