Annons:

Fisk Soppa

Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran

Ingredienser

  • Fisksoppa:
  • 400
    gram gram
    torskfilé eller annan vit fisk, i kuber
  • 300
    gram gram
    laxfilé, i kuber
  • 300
    gram gram
    räkor, skalade
  • 1
    st st
    purjolök, sköljd och strimlad
  • 1
    st st
    gul lök, skalad och hackad
  • 1
    msk msk
    smör
  • 1
    st st
    vitlöksklyfta, hackad eller riven
  • 2
    dl dl
    torrt vitt vin
  • 3
    dl dl
    matlagningsgrädde
  • 1
    dl dl
    crème fraîche
  • 2
    st st
    fiskbuljongtärningar
  • 2
    dl dl
    vatten
  • 1
    st st
    fänkål, strimlad
  • 1
    st st
    påse med saffran
  • 1
    tsk tsk
    tomatpuré
  • 1
    tsk tsk
    timjan
  • Aioli
  • 2
    st st
    äggulor
  • 3
    st st
    stora vitlöksklyftor
  • 3
    krm krm
    salt
  • 1
    tsk tsk
    pressad citronsaft
  • 3
    dl dl
    neutral olja t ex majsolja
salt

Fisksoppa:

Fräs purjolöken och löken mjuka i en stekpanna. Tillsätt vitlök, tomatpuré och timjan. Rör i vin och buljong, tillsätt sedan grädde, créme fraiche, vatten, fänkål och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud ett par minuter. Tillsätt räkor och hetta upp snabbt. Servera med bröd och aioli.

Aioli

Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken och saltet. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Du kan även använda elvisp eller i mixer. Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.