Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran

Recept av Redaktionen

Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran

Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran

Ingredienser

  • Fisksoppa:
    • 400 gramtorskfilé eller annan vit fisk, i kuber
    • 300 gramlaxfilé, i kuber
    • 300 gramräkor, skalade
    • 1 stpurjolök, sköljd och strimlad
    • 1 stgul lök, skalad och hackad
    • 1 msksmör
    • 1 stvitlöksklyfta, hackad eller riven
    • 2 dltorrt vitt vin
    • 3 dlmatlagningsgrädde
    • 1 dlcrème fraîche
    • 2 stfiskbuljongtärningar
    • 2 dlvatten
    • 1 stfänkål, strimlad
    • 1 stpåse med saffran
    • 1 tsktomatpuré
    • 1 tsktimjan
  • Aioli
    • 2 stäggulor
    • 3 ststora vitlöksklyftor
    • 3 krmsalt
    • 1 tskpressad citronsaft
    • 3 dlneutral olja t ex majsolja
  • salt

Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran

Fisksoppa:

Fräs purjolöken och löken mjuka i en stekpanna. Tillsätt vitlök, tomatpuré och timjan. Rör i vin och buljong, tillsätt sedan grädde, créme fraiche, vatten, fänkål och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud ett par minuter. Tillsätt räkor och hetta upp snabbt. Servera med bröd och aioli.

Aioli

Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken och saltet. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Du kan även använda elvisp eller i mixer. Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.