Annons:

Grönsaker/Vegetariskt

Falafel i pitabröd med en fräsch yoghurtsås

En fantastiskt smakrik och god vegetarisk rätt.

Ingredienser

Färska myntablad och färsk koriander till servering till dekoration,

Brödet

Rör ut jästen och honungen med vattnet.
Blanda i mjölet.
Häll på olivolja och flingsalt. Knåda 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Låt degen jäsa i 30 min.
Dela degen i 8 lika stora bitar. Ca 90 g per bit borde det bli.

Forma runda bullar som du kavlar ut till runda tunna bröd ca 20 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 45 min.
Baka av i 250 grader i ca 8-10 min.
Låt de sedan svalna helt innan du skär i dom. Perfekta att fylla med massa godsaker. T ex falafel, kebab eller varför inte en god kyckling eller tonfisksallad.

Såsen

Inga konstigheter. Tärna gurkan i små tärningar.

Blanda ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Falafel

Häll av kikärtorna och lägg i en mixer.  Pressa i vitlöken. Dela purjolöken i mindre bitar och lägg i mixern.

Mät upp samtliga kryddor, olivolja, senap samt mjölet och bakpulvret och lägg även det i mixern.

Mixa nu allt tills du har en fin smet.

Forma små bollar med hjälp av 2 skedar och rulla de försiktigt i ströbröd. Detta är inget måste men jag tycker att de blir lättare att forma till snygga små bollar samt får en vackrare färg.

Hetta upp oljan till 180 grader  och fritera ett par bollar åt gången så att inte oljan sjunker för mycket i temperatur. Låt de fritera i 3-4 min tills de är vackert bruna. Lyft upp falafeln med en hålslev och låt de rinna av på ett husshållspapper. Varmhåll i ugn tills det är dags att servera.

Servera i pitabröden tillsammans med sallad, tomat, gurka, paprika, färsk koriander lite färsk mynta och så såsen såklart.