Annons:

Bakat

Eriks bröd med skållad råg

Ingredienser

  • Eriks bröd med skållad råg 2 bröd:
  • Skållningen:
  • 6
    dl dl
    hett vatten (70-90 grader)
  • 90
    gram gram
    grovt rågmjöl
  • Brödet:
  • 3
    dl dl
    av rågskållningen
  • 3
    dl dl
    ljummet vatten (hett om skållningen har förvarats i kyl)
  • 30
    gram gram
    jäst
  • 15
    gram gram
    salt
  • 15
    gram gram
    smör
  • 1
    l l
    vetemjöl

Skållningen:

Slå det heta vattnet i en bunke, tillsätt rågmjölet och rör runt med en visp till alla mjölklumpar har löst sig. Låt skållning svalna, täck med lock eller plast så inte ytan torkar. Skållningen kan förvaras i kylen i 7-10 dagar.

Brödet:

Blanda rågskållningen med vattnet, blandningen ska vara fingerljummen. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt de övriga ingredienserna. Bearbeta sedan degen med en träslev i degbunken, den kanske verkar lite klibbig men mjölet kommer att suga åt sig ytterligare lite mer vätska under jästiden. Täck bunken med en handduk och låt degen vila i 45 minuter.

Bearbeta ut luften ur den uppjästa degen med några tag med träsleven, låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader med en ugnspanna i botten.

Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela upp i två bitar. Forma till limpor, och lägg upp degämnena på plåtar. Lägg en handduk över och låt jäsa 30 minuter.

När jäsningen är klar, strö lite mjöl ovanpå och snitta med en vass kniv. Sätt in plåten i ugnen och slå 1/2 dl vatten i den heta ugnspannan så vattnet förångas. Stäng snabbt ugnsluckan och sänk till 200 grader, baka 30-35 minuter. Ta ut de färdiga bröden och låt dom svalna på galler.