Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Erdäpfelsalat

Recept av Magnus Reuterdahl

Erdäpfelsalat (Österrikisk potatissallad)

Österrikisk potatissallad passar utmärkt till schnitzel, grillad korv eller grillad kyckling.

Ingredienser

  • Erdäpfelsalat (Österrikisk potatissallad)
    • 1 kgpotatis, skalad och kvartad
    • 3 msksmör
    • 1 mskvitvinsvinäger
    • 1 ¼ dlvitt torrt vin
    • ½ dlolivolja
    • 1 tskdijionsenap
    • 1 strödlök (fint skivad eller finhackad)
    • 2 klyftavitlök (finhackade)
    • 1 knippegräslök (finhackad)
    • 1 mskkycklingfond/buljong
    • 1 dlvatten
    • 1 krmsocker
    • 1 krmsalt
    • 1 krmsvartpeppar
  • Jag föredrar små hårda potatisar, men det fungerar också utmärkt med mandelpotatis eller färskpotatis.

Koka potatisen hel med skal (då håller de ihop bättre). Under tiden hackar och skär du upp löken. Rör också ihop fonden med en deciliter kokhett vatten (det gör inget om det svalnar men jag tycker det blir bäst om detta är åtminstone ljummet när man rör ihop salladen).

Salladen ska göras medan potatisen är varm även om den gärna får stå några minuter och ånga av, detta så smöret smälter.

När potatisen svalnat något, skala den och kvarta den. Lägg i smöret så det smälter av värmen hos potatisen, klicka i senapen och häll i oljan, rör runt försiktigt så att allt fördelar sig fint. Häll på vitvinsvinägern och buljongen, tillsätt löken och kryddorna och rör runt och låt vila i minst 30 minuter innan du serverar.

Salladen ska vara lite kletig, om den känns lite torr kan du tillsätta lite extra olja eller smält smör. Salta lite innan servering om det behövs, jag brukar också värma på den något så att den blir ljummen. Det kan du också göra dagen efter!