Enkel beurre blanc (smörsås)

Beurre blanc, en fransk smörsås med grädde
    Enkel beurre blanc (smörsås)

    Ingredienser

    • En enkel beurre blanc (smörsås) med grädde

    Övrigt:

    Om schalottenlökarna är små kan du behöva en tredje.

    Instruktioner

    Beurre blanc är en klassiska fransk smörsås till fisk och skaldjur. Jag använder gärna grädde, en del använder bara smör och vin, det är en smaksak men jag gillar rondören man får av grädden, det gör också att risken att den skär sig bli lite mindre. Vidare gillar jag att ha lite struktur i min sås så jag brukar inte sila den. Tänk på att göra såsen på låg värme.

    Börja med att finhacka löken samt två stjälkar av persilja tillsammans med vitpepparkornen. Fräs upp detta i ca 25 gram smör på låg värme tills löken blivit mjuk men inte tagit färg. Om du vill kan du därefter fånga upp pepparkornen och ta bort dem. Häll på vinet och fiskbuljongen, låt sjuda tills ca 5 matskedar vätska återstår. Tillsätt grädden, låt sjuda i ytterligare några minuter, tillsätt de finhackade örterna och tillsätt resten av smöret under under omrörning. Låt det inte koka upp utan bara vara varmt. Ibland smälter jag smöret i förväg och silar av det och låter det få svalna av till rumstemperatur för att sedan hålla i det i såsen under omrörning. Därefter smakar jag av med salt, vitpeppar och eventuellt lite citronjuice om det behövs för att få upp syran.

    Servera direkt, den går inte att värma utan att den riskerar att skära sig!