Elefantöra

Ingredienser
Tillbehör
Övrigt:
Instruktioner
Elefantöra är en enkel klassisk krogrätt där råvarorna är A och O. Börja med att bestämma va du vill ha till köttet eftersom det är tillbehören som tar längst till. Jag gillar att servera med råstekt eller ugnsstekt potatis samt rödvinssås. Om du vill ha sådant är det dessa du ska tillaga först!
Förberedelser
Jag brukar göra mitt elefantöra på innanlår från nöt. Beräkna ca 200 gr. person, skivan bör vara ca 1,5 cm tjock innan du bankar ut den. Efter det att du bankat ut den, saltar du och pepparar, låt den ligga en stund så köttet får rumstemperatur.
Under tiden kan du förbereda tillbehören efter som du vill ha allt klart när köttet är färdigt. Börja med potatisen och rödvinssåsen (om du vill ha en sådan). Riv pepparrot och skär upp eventuellt örtsmör.
Tillagning
De utbankade köttskivorna ska stekas hastigt i en panna på hög värme. Använd olja eller en blandning av olja och smör så att fettet inte bränns lika lätt. Börja med att smälta smöret, krossa en vitlöksklyfta och lägg ned den och en kvist rosmarin i smöret. Det är viktigt att inte steka för länge. Då drar nämligen köttet ihop sig, torkar ut och blir lätt lite segt och tråkigt. Lite drygt en halv minut per sida brukar vara lagom! Det är anledningen till att rätten ibland också kallas för minutbiff.
Lägg köttet på en varm tallrik, lägg upp pepparroten i en hög, gör en liten fördjupning och lägg äggulan där i. Lägg upp potatis och häll på sås. Sedan är det bara att njuta.