Annons:

Dessert

Egen och underbar mandelmassa.

Egen och underbar mandelmassa.

Ingredienser

  • Mandelmassa
  • 4
    dl dl
    Mandlar, skalade
  • 1
    dl dl
    Mandlar, rostade med skal
  • 3
    dl dl
    Florsocker
  • 1
    st st
    Äggvita
  • 2
    st st
    Bittermandel, fint rivna
Smaksätt din massa enligt någon av följande:
1) 2 tsk nymald kardemumma, 2 msk konjak, 1 msk starkt espressokaffe
2) en nypa saffran, rivet skal av en apelsin samt en kork cointreau.

eller något du själv gillar så klart!

Sätt ugnen på 175 grader och rosta sedan 1 dl av mandlarna med skal i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Resterande 4 dl mandlar kokar du i vatten i några minuter och skalar. Sedan skall även dessa läggas i mixern. Mixa tills det blir finhackat, och ta bort 1 dl mandelhack. Kör nu mixern med resterande ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få det jämt. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade mandlarna. Smaka sedan av med den smaksättning du har valt och när du är helt nöjd så rullar du ihop massan till en rulle, och förvarar den i kylskåp till du är redo att använda godsakerna.