Kavel ev. pastamaskin
Rund utstickare, 4 cm i diameter
Stålsil ev. bambukorg">
Deg:
Lägg mjöl och salt i en bunke och tillsätt kokande vatten under omrörning. Blanda i så mycket vatten att degen känns smidig, den ska inte vara för kladdig. Plasta och förvara i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning:
Skölj och borsta musslorna, kasta dom som inte sluter sig. Förvara musslorna i kallt vatten, ställ åt sidan. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Spara hälften till senare. Fräs ena delen lök i en kastrull på medelhög värme i lite olivolja. Häll av vattnet från musslorna och lägg i kastrullen.
Rör försiktigt om med en sked, tillsätt vitt vin. På med lock och låt koka i max 5 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Sila av vätskan. Plocka musselköttet. Var uppmärksam så att du inte får med muskel eller skägg.
Finhacka musselkött, gräslök samt dill. Blanda med resterande lök. Smaka upp med citronzest, saft, salt och peppar.
Montering:
Kavla ut degen med antingen en kavel eller en pastamaskin, ca 2 mm tunt. Stansa ut plattor med hjälp av utstickaren. Lägg en matsked fyllning i mitten av varje platta, pensla kanterna med vatten. Vik över ena sidan mot andra så att en halvcirkel bildas. Tryck med en gaffel längs kanten så att sidorna fäster med varandra.
Spara undan så pass många dumplings du vill tillaga nu. Resten kan du frysa in och ta fram vid ett passande tillfälle.
Tillagning:
Fördela dumplings i en stekpanna, fyll pannan med 1/3 vatten, lägg på ett lock. Låt dumplingsen ånga i ca 3 minuter eller tills allt vatten är borta.
När pannan är torr, ringla lite olivolja i pannan och stek dumplingsen krispiga.