• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Dongpo rou eller ångkokt fläsk i shaoxingsås.

Dongpo rou eller ångkokt fläsk i shaoxingsås.

Dongpo rou eller Dongpo fläsk i shaoxingsås, recept från restaurang R.Asia i Solna
    Dongpo rou eller Dongpo fläsk

    Ingredienser

    • Dongpo fläsk

    Övrigt:

    Du kan använda ett matlagningsvin av typen shaoxing men det blir mycket godare med ett riktigt shaoxingvin. Jag rekommenderar Kuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxing Risvin, Nr 80499, beställningssortimentet Systembolaget. Det går också bra med en torr sherry av typen fino.

    Kandisocker eller bröstsocker kan vara svårt att hitta, det finns flera recept på nätet hur du kan göra eget. Jag brukar köpa kandisocker från Kina gjort på rörsocker i asiatiska butiker.

    Instruktioner

    Receptet kommer från restaurang R.Asia i Solna och rätten från Zhejiang som ofta räknas som en del av Jiangzhe köket, Kina. Läs mer om R.Asia här i DinVinguide.se. Det är inte en svår rätt men den kräver tid och en ångkokare. Om du inte har en ångkokare så finns de enkla alternativ, till exempel en hålförsedd insats i rostfritt stål eller en sil som du sätter i en vanlig kastrull med lock. Tänk på att vätskan inte ska nå upp till maten, då blir den kokt i stället för ångkokt.

    1.  Skölj av fläsket och ångkoka det i 1 timme för att börja smälta ut fettet.
    2.  Ta ut fläsket och skär det i fyrkantiga kuber, ca 3×3 cm stora.
    3.  Ta fram en gryta, om du har en lergryta brukar det fungera bäst. Skär upp vårlöken och ingefära i mindre bitar och lägg dessa i botten på grytan. Placera därefter fläsket prydligt ovanpå ingefäran och löken. Lägg i sockret och häll på sojan, både den ljusa och mörka. Häll över risvinet, det ska vara så mycket att fläsket syns men inte täcks.
    4. Koka upp på full värme, skruva sedan ner värmen och låt det hela puttra i ca två timmar, tills köttet är helt mört och man kan bryta sönder det med chopsticks.
    5. Ta ut fläskbitarna och lägg dem med skinnsidan upp i en skål.
    6. Ställ skålen i en ångkokare och ångkoka sedan i 30 minuter tills köttet är helt mjukt.
    7. Håll såsen varm.
    8. Ta ut fläsket och häll på lite sås från grytan och servera, tex med broccoli eller någon annan grönsak

    Till detta är shaoxing vin riktigt gott. För att dricka rekommenderar jag dock ett vin med ytterligare ålder, Kuaijishan 8 Years Huangjiu Shaoxing risvin, Nr 80560, beställningssortimentet Systembolaget och lite mild aroma baijiu. Vill du dricka västerländskt vin rekommenderas en lite fruktigare riesling från Tyskland eller en alvarinho från Vinho Verde i Portugal.