Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

担担面

Recept av Magnus Reuterdahl

Dan Dan nudlar

Dan Dan nudlar (担担面) är en typ av kinesisk fast food eller street food från Sichuan.

Ingredienser

  • INGREDIENSER KALL SÅS, DAN DAN NUDLAR
    • 1 mskjordnötsolja
    • ½ dlya cai (syrade grönsaker och senapsstjälkar från Sichuan. Du kan byta ut dem mot syrad kål eller rotfrukter).
    • 1 stRöd chilifrukt
    • 1 mskPixian Doubanjiang (fermenterad bönpasta från Sichuan)
    • 3 stsalladslök
    • 3 mskljus soja
    • 2 tskchinkiangvinäger (svart risbaserad vinäger)
    • 2 mskchiliolja
    • ½ tskfisksås
    • 1 tsksichuanpeppar (mortla och rosta)
  • INGREDIENSER FÄRS, DAN DAN NUDLAR
    • 250 gramfläskfärs (alternativt blandfärs)
    • 2 stchilifrukter (torkade)
    • 3 stvitlöksklyftor
    • 2 mskmörk soja
    • 1 mskshaoxingvin (går att byta ut mot torr sherry)
    • ½ tskfisksås
    • 1 msksesampasta
    • 1 nypasalt
    • 1 mskjordnötsolja (att steka i)
  • Nudlar
    • 200 gramVete nudlar (alternativt ägg och vete nudlar)
  • Detta är ett recept som ger en het rätt, om du vill göra den mildare kan du minska lite på mängden chilli och sichuanpeppar.

Dan Dan nudlar (担担面)

Dan Dan nudlar är en typ av kinesisk fast food eller street food från Sichuan. Det är en het rätt men massor av smaker. Receptet är inspirerat av Fushia Dunlops recept.

Såsen

Börja med att göra den kalla såsen. Slanta salladslöken och chilifrukten fint. Rör ihop övriga ingredienser och rör ned löken och chilin. Låt såsen stå i minst 20 minuter i rumstemperatur.

Nudlarna

Jag brukar göra nudlarna samtidigt som färsen så att bägge är varama vid serveringen. Det går att använda vilka nudlar som helst men jag föredrar vetenudlar eller ägg och vetenudlar då de ger lite mer tuggmotstånd men också för att de suger smakerna från såsen och fräsen bättre.

Färsen

Börja sedan att förbereda färsen genom att hacka vitlök och mortla chilin lite lätt, ta fram alla ingredienser. Värm upp jordnötsoljan så den blir riktigt het. Sänk värmen lite och låt chilin och vitlöken fräsa någon minut. Rör sedan ned färsen och höj temperaturen igen så det blir bli genomstekt. När färsen fått en fin färg så tillsätter du vätskorna och sesampastan. Låt detta koka in någon minut. Smaka av och salta och tillsätt mer chili vid behov.

Servering

När nudlarna och färsen är färdiga så lägger du nudlarna i en eller flera skålar skålar. Häll på färsen och därefter den kalla såsen. Sedan är det bara att sticka ned pinnarna, röra runt och servera. Om vill kan du garnera med lite extra salladslök.