Dan Dan nudlar

Ingredienser
INGREDIENSER KALL SÅS, DAN DAN NUDLAR
INGREDIENSER FÄRS, DAN DAN NUDLAR
Nudlar
Övrigt:
Instruktioner
Dan Dan nudlar (担担面)
Dan Dan nudlar är en typ av kinesisk fast food eller street food från Sichuan. Det är en het rätt men massor av smaker. Receptet är inspirerat av Fushia Dunlops recept.
Såsen
Börja med att göra den kalla såsen. Slanta salladslöken och chilifrukten fint. Rör ihop övriga ingredienser och rör ned löken och chilin. Låt såsen stå i minst 20 minuter i rumstemperatur.
Nudlarna
Jag brukar göra nudlarna samtidigt som färsen så att bägge är varama vid serveringen. Det går att använda vilka nudlar som helst men jag föredrar vetenudlar eller ägg och vetenudlar då de ger lite mer tuggmotstånd men också för att de suger smakerna från såsen och fräsen bättre.
Färsen
Börja sedan att förbereda färsen genom att hacka vitlök och mortla chilin lite lätt, ta fram alla ingredienser. Värm upp jordnötsoljan så den blir riktigt het. Sänk värmen lite och låt chilin och vitlöken fräsa någon minut. Rör sedan ned färsen och höj temperaturen igen så det blir bli genomstekt. När färsen fått en fin färg så tillsätter du vätskorna och sesampastan. Låt detta koka in någon minut. Smaka av och salta och tillsätt mer chili vid behov.
Servering
När nudlarna och färsen är färdiga så lägger du nudlarna i en eller flera skålar skålar. Häll på färsen och därefter den kalla såsen. Sedan är det bara att sticka ned pinnarna, röra runt och servera. Om vill kan du garnera med lite extra salladslök.