Svenska flaggan

Hämtar annons

Oktoberfest Currywürst

Recept av Magnus Reuterdahl

Currywürst

Currywürst är klassisk rätt från Tyskland bestående av en het och söt currysås samt grillad bratwurst.

Ingredienser

  • Korv
    • 8 stThuringen eller bratwurst
  • Currywürstsås
    • 2 msksmör
    • 2 mskrapsolja
    • 1 stgul lök (finhackad)
    • 2 stvitlöksklyftor (finhackad)
    • 3 mskcurrypulver (t ex madras, starkt)
    • 2 tskpaprikapulver (rökt, milt)
    • 1 krmcayennepeppar
    • 1 krmkanel
    • 1 msktomatpuré
    • 400 gramkrossade tomater
    • 1 mskhonung
    • 2 mskrödvinsvinäger
    • 1 mskworcestershire sauce
    • 2 mskkalv- eller kycklingfond (koncentrerad)
    • ½ dlvatten
  • Smaka av med salt, svartpeppar och socker.

Currywürst

Curry wurst är tysk street-food från perioden direkt efter andra världskriget. Den ska ha tillkommit i Berlin. Rätten passar utmärkt till ljust öl eller riesling med lite sötma. Jag tycker att thüringer eller bratwurst är utmärkta korvar att använda i denna rätt.

Tillagning

Smält smöret och värm oljan i en medelstor kastrull eller panna. Tillsätt sedan den gula löken samt vitlöken och fräs tills de är mjuka och genomskinliga. Rör ihop de torra kryddorna i en skål, låt dessa bryna ihop med löken, smöret och oljan under omrörning. Tillsätt honungen och tomatpurén, låt bryna i ytterligare någon minut under fortsatt omrörning. Häll på fonden, worchestershiresåsen och rödvinsvinäger, låt koka upp. Rör om så att det blir en jämn sås. Tillsätt de krossade tomaterna och lite vatten som du kan använda att få ur sen sista tomatkrossen ur burken. Koka upp och låt sjuda utan lock i 15-20min.

Smaka av med salt, peppar och vid behov med lite mer honung. Vill du ha en slät sås kan du använda en stavmixer, jag tycker dock oftast att det är onödigt då jag tycker om att det blir lite olika strukturer.

Stek eller grilla korven. När den är klar skivar du den i cm-tjocka skivor. Häll över currywurstsåsen och strö lite lätt med gul curry över den. Servera med pommes frites.