Croque Monsieur

Croque Monsieur är en klassisk fransk grillad macka.
    Fransk macka grillad

    Ingredienser

    Instruktioner

    Croque Monsieur är en dubbelmacka gjord på vitt bröd som grillas tills osten smält emellan dem och brödet fått fin färg. Dessa mackor kan du hitta på de flesta franska bistros och caféer.

    Vem som kom på att mackor och smält ost var en fantastisk combo, men rätten Croque Monsieur dyker upp på menyer i Paris på tidigt 1900-talet, möjligen på Bistron Le Bel Age i Paris år 1901.

    Tillagning

    Skär upp brödet, lagom tjocka skivor, jag tycker att ca en centimeter är bra. Lägg upp två skivor, riv vitlöksklyftan över dessa, sprid ut den rivna vitlöken. Bre ett lager med dijonsenap över mackorna. Jag gillar att senapen får ge ett fint sting, så jag brukar inte snåla med den. Lägg på en skiva skinka. Jag brukar köpa skivad skinka som är lite tjockare än vanlig smörgåsskinka och som är lättrökt. När det kommer till ost föredrar jag raclette då jag tycker att den ger en härlig krämighet. Därefter låter kryddar jag med lite nymald svartpeppar och lägger på de två andra brödskivorna. På dessa stänker jag lite olivolja.

    In med mackorna i en smörgåsgrill eller klämgrill och grilla tills osten smält och brödet fått en fin yta. Det brukar ta ca 5-7 minuter, det kan dock bero lite på grillens effekt.

    Servering

    Jag brukar skära upp min Croque Monsieu genom att dela på respektive macka i två eller möjligen tre bitar, beroende på dess storlek.

    Bon appetit!

    Passande drycker