Ingredienser
Crème caramel:
Karamellsås:
Garnering:
Instruktioner
Karamellsås:
Koka vatten och socker tills sockret löst sig och blivit ljusbrunt, 180grader. Häll såsen i 8 små ugnssäkra portionsskålar (à ca 3/4 dl). Vrid runt formarna så att botten och lite av kanterna täcks av karamellen. Låt stelna.
Crème:
Sätt ugnen på 150 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp. Låt svalna något, ta upp vaniljstången. Vispa samman äggen i en skål. Häll den varma vaniljblandningen över äggen under omrörning.
Häll blandningen försiktigt i portionsformarna. Ställ formarna i en långpanna och häll i hett vatten upp till halva formens kant. Grädda mitt i ugnen tills smeten precis stelnat, ca 40 min. Låt kallna ordentligt i kyl, 6–8 timmar.
Servering:
Låt en smal kniv bli varm (i vatten) och skär med den runt formarnas kanter. Stjälp upp försiktigt på desserttallrikar. Dekorera med hallon.