Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Coq au vin (kyckling i vin) - DinVinguide Magnus Reuterdahl

Recept av Magnus Reuterdahl

Coq au vin (kyckling i vin)

Coq au vin eller kyckling i vin är en klassisk gryta med massor av smak.

Ingredienser

  • Salt och peppar, samt vid behov lite smör och mjöl för att reda grytan.

Förberedelser:

Om du använder en hel kyckling, börja med att stycka den. Jag brukar marinera fågeln i några timmar (4-6 timmar eller mer). Marinaden består av cirka 6,5 dl rött vin, krossad vitlök och en msk timjan. Salta och peppra kycklingen och lägg kycklingdelarna i en skål med marinaden. Täck med ett lock eller plats och låt det stå i kylskåpet eller svalt.

Tillagning:

Skär upp sidfläsket i ca 1 cm tjocka bitar, 2-3 cm långa. Lyft upp kycklingbitarna och torka av dem väl, spara marinaden.

Hetta upp en stekpanna eller gryta (som du har ett lock till) och bryn sidfläsket i lite smör. Lägg dem åt sidan. Bryn därefter kycklingen på hög värme. När de fått fin färg lägger du tillbaka sidfläsket och tillsätter en klick smör till. Sänk värmen och låt det steka under lock i cirka 10 minuter på låg värme.

Häll därefter på vinet som du låtit fågeln marinera i, låt koka upp och fyll sedan på med buljong tills det täcker kycklingen. Blanda ned tomatpurén, två lagerblad, 2/3 av bladpersiljan och tomaterna. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 30-40 minuter. Kycklingen är klar när köttet släpper från benen.

Under tiden kycklingen kokar är det dags att bräsera (koka) steklöken. Börja med att bryna dem i lite smör, häll därefter på buljongen och det sista av det röda vinet, lägg i ett par persiljestjälkar, ett lagerblad och en nypa timjan. Låt sjuda under lock i cirka 5-10 minuter eller tills de blir mjuka. Häll av vätskan och ställ dem åt sidan tills vidare. Kvarta champinjonerna och torrstek dem. När de börjar ”gnälla” och få lite färg är de klara. Ställ dem åt sidan tillsammans med löken.

När kycklingen kokat klart så plockar du ut kycklingen och sidfläsket. Rensa kycklingen och dela upp den i lagom stora bitar. Därefter är det dags att sila såsen. Låt den sedan koka upp och reducera tills ca 75% återstår. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha den tjockare kan du reda den med lite mjöl och smör (arbeta in ett par matskedar mjöl i en boll av ca 30 gram smör). Låt den smälta ned i såsen under omrörning.

Lägga tillbaka kycklingen och fläsket i såsen och tillföra svampen samt löken. Låt koka upp och klipp lite persilja över den. Servera med pressad potatis. Det kan också vara gott med lite rönnbärs- eller svartvinbärsgelé till.

När det kommer till vinet brukar jag använda ett liknade vin att dricka som jag använt i grytan. Man kan dock välja ett enklare i grytan och ett lite bättre att njuta av till maten. Viner som passar till denna rätt är till exempel röda unga viner från Bourgogne eller från Rhônedalen.