Confiterade anklår

Anklår kokta i sitt eget fett eller olja.
anka

Ingredienser

  • Confiterade anklår

Instruktioner

Om du köpt frusna lår låt dem tina långsamt, gärna i kylen, innan du sätter igång att arbeta med dem. Blanda ihop kryddorna i en skål och gnid in dem på anklårens köttsida. Täck låren med plastfolie eller lägg dem i plastpåse och ställ in i kylen i 12 timmar.

Sätt ugnen på 120 grader. Smält fettet i en gryta som tål att stå i ugnen. Det ska vara tillräckligt mycket fett för att täcka låren. Torka av anklåren och lägg ned dem i fettet och låt temperaturen stiga så att det precis sjuder. Sätt därefter in grytan i ugnen. Se till den då och då, fettet ska inte koka men hålla en temperatur kring strax under att det kokar eller bara precis sjuder. De ska stå i ugnen i minst 3 timmar. Anklåren är klara när du enkelt kan lossa delar med mört kött från benet med en gaffel.

När anklåren är färdiga kan du antingen äta dem omgående eller låta dem svalna i sitt eget fett. Innan du serverar dem ska du dock steka på dem i en panna så att skinnet blir krispigt. Stek låren med fettkappan nedåt tills de får en gyllene brun färg. Stek tillsammans med lite färska örter och vitlök. Vänd dem, salta och stek ytterligare någon minut.

Om du vill spara anklåren till senare i veckan eller längre så lägg dem i en burk tillsammans med fettet det kokat i (var dock noga med att burkar och lock är rena). Ha dem i kylen och de kommer att hålla i flera veckor eller månader. Du kan med andra ord skapa vardagslyx för lång tid framöver.