Ingredienser
Ingredienser 8–10 små glas:
Mörk chokladmousse:
Vit chokladmousse:
Övrigt:
Instruktioner
Chokladmousse varvad med mörk- och ljus choklad
Så här gör du:
-
Bryt sönder den mörka chokladen i bitar.
-
Lägg den i en sopptallrik med kant och placera tallriken över en liten kastrull med kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält. Eller smält chokladen i mikrovågsugn 1–1 1/2 minut utan lock.
-
Vispa grädden, men vispa den inte hårt (för då blir den färdiga moussen grynig).
-
Lyft bort chokladtallriken från värmen och rör ner en äggula i taget.
-
Ta undan lite av den vispade grädden (i en tekopp förslagsvis).
-
Vänd med en slickepott ner den grädden i chokladsmeten, inte tvärtom. Blanda väl. Vänd sedan ner chokladblandningen i resten av grädden och rör om med luftiga tag.
-
Blötlägg gelatinet genom att rulla ihop gelatinbladet till en smal rulle och ställa denna i ett stort glas med kallt vatten. Låt stå 5 minuter.
-
Vispa grädden men vispa inte hårt, den ska fortfarande vara nästan lite rinnig.
-
Hacka den vita chokladen i småbitar och lägg dem på en ugnssäker tallrik.
Lägg bitarna i en sopptallrik med breda kanter och placera tallriken över en liten kastrull med en aning kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält. -
Lyft upp gelatinbladet och lägg ner det i den varma chokladen. Lyft åt sidan och rör om lite så att gelatinet smälter.
-
Vänd sedan med slickepott ner lite av den vispade grädden, några matskedar i taget (sammanlagt 1–1 1/2 deciliter), i chokladen och rör om med slickepotten tills det blir slätt.
-
Häll sist ner blandningen i skålen med den vispade grädden. Rör det hela slätt.
-
Varva chokladmousse med ett lager mörk och ett lager vit chokladmousse i portionsglas. Börja med den mörka moussen, lagad efter receptet här intill, och lägg den nederst i glasen och låt den stelna i kylskåp. Toppa sedan med den vita moussen, garnera med jordgubbe.