• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Chokladmousse varvad med mörk- och ljus choklad

Chokladmousse varvad med mörk- och ljus choklad

Varvad chokladmousse med mörk- och ljus choklad
    Chokladmousse varvad med mörk- och ljus choklad

    Ingredienser

    • Ingredienser 8–10 små glas:

      1. Mörk chokladmousse:

      2. Vit chokladmousse:

      Övrigt:

      8-10 jordgubbar till dekoration.

      Instruktioner

      Chokladmousse varvad med mörk- och ljus choklad

      Så här gör du:

      1. Bryt sönder den mörka chokladen i bitar.
      2. Lägg den i en sopptallrik med kant och placera tallriken över en liten kastrull med kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält. Eller smält chokladen i mikrovågsugn 1–1 1/2 minut utan lock.
      3. Vispa grädden, men vispa den inte hårt (för då blir den färdiga moussen grynig).
      4. Lyft bort chokladtallriken från värmen och rör ner en äggula i taget.
      5. Ta undan lite av den vispade grädden (i en tekopp förslagsvis).
      6. Vänd med en slickepott ner den grädden i chokladsmeten, inte tvärtom. Blanda väl. Vänd sedan ner chokladblandningen i resten av grädden och rör om med luftiga tag.
      7. Blötlägg gelatinet genom att rulla ihop gelatinbladet till en smal rulle och ställa denna i ett stort glas med kallt vatten. Låt stå 5 minuter.
      8. Vispa grädden men vispa inte hårt, den ska fortfarande vara nästan lite rinnig.
      9. Hacka den vita chokladen i småbitar och lägg dem på en ugnssäker tallrik.
        Lägg bitarna i en sopptallrik med breda kanter och placera tallriken över en liten kastrull med en aning kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält.
      10. Lyft upp gelatinbladet och lägg ner det i den varma chokladen. Lyft åt sidan och rör om lite så att gelatinet smälter.
      11. Vänd sedan med slickepott ner lite av den vispade grädden, några matskedar i taget (sammanlagt 1–1 1/2 deciliter), i chokladen och rör om med slickepotten tills det blir slätt.
      12. Häll sist ner blandningen i skålen med den vispade grädden. Rör det hela slätt.
      13. Varva chokladmousse med ett lager mörk och ett lager vit chokladmousse i portionsglas. Börja med den mörka moussen, lagad efter receptet här intill, och lägg den nederst i glasen och låt den stelna i kylskåp. Toppa sedan med den vita moussen, garnera med jordgubbe.