Annons:

Choklad Dessert

Chokladkolapaj med färska bär och grädde

Ingredienser

  • Chokladbotten:
  • 2 ½
    dl dl
    strösocker
  • 5
    st st
    ägg
  • 250
    gram gram
    smör
  • 220
    gram gram
    mörk choklad
  • 1
    dl dl
    vetemjöl
  • 1
    krm krm
    salt
  • Chokladkola:
  • ½
    dl dl
    ljus sirap
  • 3 ½
    dl dl
    strösocker
  • 3 ½
    dl dl
    vispgrädde
  • 180
    gram gram
    mörk choklad
  • 180
    gram gram
    smör
Topping:

Färska bär

Grädde

Karmelliserade nötter

Sätt ugnen på 200 grader.

Chokladbotten

Rör samman strösocker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen och avsluta med att vända i de torra ingredienserna. Häll smeten i en ugnsform med bakplåtspapper i botten, cirka 20 x 25 centimeter med minst 3 centimeter hög kant. Baka i ugnen på 200 grader i 10 –12 minuter. Låt botten svalna i formen utan att lossa kanterna för kolan ska hällas ovanpå.

Chokladkola

Koka sirapen med strösocker, vispgrädde och mörk choklad till 119 grader, det är viktigt att röra ofta så att det inte bränner fast. Ta av kastrullen från plattan när kolan når 119 grader och rör i smöret. Häll kolasmeten ovanpå chokladbotten, frys sedan pajen i minst 2–3 timmar så att den hinner sätta sig helt. När den är helt frusen, skär loss den från kanterna med en vass kniv och dela den i 10–12 portionsbitar. Dekorera med bär, grädde och ev nötter.