Chokladkolapaj med färska bär och grädde
Ingredienser
- Chokladbotten:
-
2 ½dlströsocker
-
5stägg
-
250gramsmör
-
220grammörk choklad
-
1dlvetemjöl
-
1krmsalt
- Chokladkola:
-
½dlljus sirap
-
3 ½dlströsocker
-
3 ½dlvispgrädde
-
180grammörk choklad
-
180gramsmör
Färska bär
Grädde
Karmelliserade nötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Chokladbotten
Rör samman strösocker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen och avsluta med att vända i de torra ingredienserna. Häll smeten i en ugnsform med bakplåtspapper i botten, cirka 20 x 25 centimeter med minst 3 centimeter hög kant. Baka i ugnen på 200 grader i 10 –12 minuter. Låt botten svalna i formen utan att lossa kanterna för kolan ska hällas ovanpå.
Chokladkola
Koka sirapen med strösocker, vispgrädde och mörk choklad till 119 grader, det är viktigt att röra ofta så att det inte bränner fast. Ta av kastrullen från plattan när kolan når 119 grader och rör i smöret. Häll kolasmeten ovanpå chokladbotten, frys sedan pajen i minst 2–3 timmar så att den hinner sätta sig helt. När den är helt frusen, skär loss den från kanterna med en vass kniv och dela den i 10–12 portionsbitar. Dekorera med bär, grädde och ev nötter.