Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Chips av rotfrukter

Recept av Redaktionen

Chips av rotfrukter

Förvandla dina rotfrukter till krispiga chips!

Ingredienser

  • Chips av rotfrukter
    • 500 gramvalfri rotfrukt som t ex jordärtskocka, rödbeta, potatis, palsternacka, kålrot, morot
    • 4 dlneutral olja

Skrubba grönsakerna ordentligt, skala eventuellt och torka av dem med hushållspapper. Skiva dem tunt med hjälp av en mandolin eller vass kniv. Rotfrukter med mycket stärkelse som t ex potatis måste sköljas i vatten efter att de skivats. Alla skivade grönsaker måste torkas av innan fritering. Friteras rödbeta så tillaga dem sist så de inte färgar oljan.

Så här gör du

Hetta upp minst 7-8 cm rapsolja eller annan neutral värmetålig olja i en kastrull. När oljan nått ca 180 grader (använd termometer eller gör brödprovet*) är oljan lagom varm.
Lägg i några skivor i taget och fritera ett par minuter tills de känns knapriga och har fått fin färg. Ta upp chipsen ur oljan med en hålslev om du använder kastrull. Låt rinna av på hushållspapper i ett lager.
Salta och strö ev över någon smaksättning.

Lägg ner en liten bit vitt matbröd i oljan. När brödet får fin guldbrun färg efter ca 1 minut har oljan rätt temperatur.

TIPS!

Ha alltid kastrullocket nära till hands och stäng av fläkten när du hanterar olja. Tar det eld måste locket på direkt. Undvik alltför varm olja från början genom att hålla koll så att den inte börjar ryka, då är den för varm. Stäng i så fall av värmen en stund eller skruva ner temperaturen.

Smaksättning

Chilipulver

Salt

Fänkålsfrön, mortlade

Torkad dill

Vitlökskrydda

Lökkrydda

Rökt paprikakrydda

Smaksatta salter