Char siu ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil

Ingredienser
Marinad
Fläskkött
Övrigt:
Instruktioner
Char siu(叉燒) eller chashao, dvs ugnsstekt och marinerat fläskkött i kantonesisk stil
Char siu är det röda fläskkött som man kan se i kinesiska matbutiker och restauranger runt om i världen- Det används till många saker såsom till nudlar, i baau eller i stekt ris. Jag tycker det är ett underbart sätt att tillaga fläskkarré. Det blir mört, smakrikt med en blandning av sötma, hetta och umami. Receptet är en kombination av olika recept jag hittat i kokböcker och på nätet där jag lagt till och dragit ifrån saker för att rätten ska passa mina smaklökar. Vill du ha mer hetta så går det bra att tillsätta mer chili.
I Kina färgas vanligen köttet rött med ett pulver av red yeast rice. Jag brukar strunta i det då jag inte tycker att det ger någon särskild smak till köttet.
Förberedelser
Rör ihop marinaden, avsätt ca 25% i en egen burk, denna ska du senare använda till en sås. Lägg köttet i en burk eller påse, häll ned resten av marinaden i denna och förslut den. Låt köttet marinera i minst 12 timmar i kylen.
Tillagning
Servering
Under tiden som köttet grillar kan du koka äggnudlarna och stekta upp lite primörer och lök. Börja med att hetta upp lite olja, fräs vitlök, chili och båtad lök, häll i strimlade morötter och zucchini låt fräsa och häll på lite av såsen som får reducera. Resten av såsen låter du koka upp i en gryta jämte. Lägg i nudlarna i pannan och låt dem steka med i någon minut tillsammans med en näve salladslök. Lägg upp på en tallrik, skär upp köttet fint lägg på nudlarna och häll lite sås över.
Perfekt höstmat!