Svenska flaggan
  • Recept
  • Char siu (叉燒) ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil

Hämtar annons

ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil

Recept av Magnus Reuterdahl

Char siu (叉燒) ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil

Char siu (叉燒) eller chashao, dvs ugnsstekt och marinerat fläskkött i kantonesisk stil.

Ingredienser

  • Marinad
    • 1 dlljus soja
    • 2 mskmörk soja
    • 1 msksöt mörk soja
    • 2 mskloganma (svarta bönor i chili)
    • 2 mskchiliolja (lajiao you)
    • 1 msksesamolja
    • 2 mskfärsk ingefära (finhackad)
    • 3 stvitlöksklyftor (finhackade eller rivna)
    • 2 tskfive spice peppar (helst med sichuanpeppar)
    • ½ dlsesamfrön
    • 1 mskhonung
    • 2 mskrisvinäger (vit)
    • 2 mskshaoxingvin (eller sherry)
  • Fläskkött
    • 1 kgkarré i bit
    • 2 dlvatten
  • I Sverige är många five spice kryddblandningar gjorda med vitpeppar istället för sichuanpeppar. Om du har en sådan rekommenderar jag du maler 1/2 tsk sichuanpepparkorn och tillsätter till marinaden för lite extra sting.

Char siu(叉燒) eller chashao, dvs ugnsstekt och marinerat fläskkött i kantonesisk stil

Char siu är det röda fläskkött som man kan se i kinesiska matbutiker i många butiker och restauranger runt om i världen- Det används till många saker såsom till nudlar, i baau eller i stekt ris. Jag tycker det är ett underbart sätt att tillaga fläskkarré. Det blir mört, smakrikt med en blandning av sötma, hetta och umami. Receptet är en kombination av olika recept jag hittat i kokböcker och på nätet där jag lagt till och dragit ifrån saker för att rätten ska passa mina smaklökar. Vill du ha mer hetta så går det bra att tillsätta mer chili.

I Kina färgas vanligen köttet rött med ett pulver av red yeast rice. Jag brukar strunta i det då jag inte tycker att det ger någon särskild smak till köttet.

Förberedelser

Rör ihop marinaden, avsätt ca 25% i en egen burk, denna ska du senare använda till en sås. Lägg köttet i en burk eller påse, häll ned resten av marinaden i denna och förslut den. Låt köttet marinera i minst 12 timmar i kylen.

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Tag ut köttet ur påsen men spara marinaden! Lägg köttet på ett ugnsgaller och placera en långpanna under. Häll vattnet i långpannan (detta kommer ge ånga i ugnen vilket gör köttet extra mjällt), om vattnet ångat bort, kan du fylla på med lite vatten under tillagningens gång. Jag använder i regel stektermometer och låter köttet gå upp i 67 grader. Ta ut köttet och höj temperaturen i ugnen till 225 grader.

Låt köttet vila medan temperaturen går upp till 225 grader eller cirka 10 minuter och skär sedan upp köttet i centimeter tjocka skivor. Lägg tillbaka köttet på stekgallret, använd den kvarvarande marinaden för att pensla köttet. Sätt på max grilleffekt på ugnen och låt köttet ugnsgrilla i ca 10 minuter. Låt långpannan vara kvar så blir inte ugnen kletig.

Servering

Under tiden som köttet grillar kan du koka äggnudlarna och stekta upp lite primörer och lök. Börja med att hetta upp lite olja, fräs vitlök, chili och båtad lök, häll i strimlade morötter och zucchini låt fräsa och häll på lite av såsen som får reducera. Resten av såsen låter du koka upp i en gryta jämte. Lägg i nudlarna i pannan och låt dem steka med i någon minut tillsammans med en näve salladslök. Lägg upp på en tallrik, skär upp köttet fint lägg på nudlarna och häll lite sås över.

Perfekt höstmat!