Annons:

Brunch Buffémat chark Italienskt Nötkött Nötkött rött Nötkött vitt Småplock

Carne cruda all’Albese – råbiff från Piemonte

Råbiff som den görs i Piemonte, i norra Italien.

Ingredienser

  • Råbiff på kalv
  • 600
    gram gram
    kalvfilé eller kalvinnanlår
  • 2
    st st
    citroner (riv skalet och pressa ut juicen)
  • 2
    klyfta klyftor
    vitlök (hela men mosa dem lätt)
  • ¾
    dl dl
    olivolja
  • 2
    st st
    sardeller (filéer)
  • 1
    bit bitar
    parmesanost (hyvla eller riv)
  • 4
    msk msk
    kapris (helst från Pantelleria)
  • 2
    st st
    schalottenlök (finhackad)
  • 1
    st st
    Tryffel (valfritt), skiva riktigt fint
Salt och peppar efter eget behag.

Carne cruda all’Albese – råbiff från Piemonte

Detta är en mycket lätt maträtt att göra. A och O i den är råvarorna. Köp riktigt bra kött, använd en bra olivolja och vill höja rätten ett steg använd tryffel!

Förberedelser

Hacka eller riv köttet mycket fint med en kniv. Lägg köttet i en skål tillsammans med citronsaften, vitlöken (krossa dem lätt), olivoljan, lite salt och peppar samt ansjovisen. Rör ihop det och låt stå svalt i minst 20 minuter, gärna längre upp till två timmar, med längre tid kommer det att köttet att blekna eftersom citronsaften ”tillagar” köttet. Ju längre du låter det stå så blir smaken lite mer citronig. Jag brukar köra på ca 30-45 minuter.

Under tiden skär du upp tryffeln fint.

När det är dags att servera, ta ur vitlöken. Forma fyra eller fler råbiffar. För att bli av med vätska ur råbiffen så pressa du ur denna medan du formar råbiffen (ungefär som att krama en snöboll). Lägg upp dem på en tallrik, lägg på tryffel och parmesan över råbiffen och toppa med lite rivet citronskal. Servera med olivolja, kapris och finhackad schalottenlök. Om du vill kan du också garnera med någon ört.