Carne cruda all’Albese

Carne cruda all'Albese. Råbiff på kalvkött som den görs i Piemonte, i norra Italien.
    Råbiff midsommar Midsommardagen

    Ingredienser

    • Carne cruda all'Albese

    Övrigt:

    Salt och peppar efter eget behag. Tryffel rekommmendars bara under säsong. Andra tillbehör är t ex rostade hasselnötter från Piemonte, timjan, dragon och gräslök.

    Instruktioner

    Carne cruda all’Albese – råbiff från Piemonte

    Detta är en mycket lätt maträtt att göra. A och O i den är råvarorna. Köp riktigt bra kött, använd en bra olivolja och vill du höja rätten ett steg använd färsk tryffel som topping!

    Förberedelser

    Hacka eller riv köttet mycket fint med en kniv. Om köttet är lite halvfruset är det lättare att riva. Riv citronskalet, spara detta till senare.

    Rör ihop marinaden. Börja med att pressa ned citronjuicen i en skål. Finhacka sardellerna och rör ned dessa tillsammans med olivoljan, en nypa salt och peppar. Krossa vitlöksklyftorna lätt och  lägg ned dem och köttet i marinaden, rör ihop.

    Tillagning

    Låt detta stå svalt i minst 20 minuter upp till två timmar, Jag brukar låta den stå i ca 45 minuter. Ju längre tid det får stå dessto mer kommer köttet att blekna eftersom citronsaften ”tillagar” köttet. Smaken blir också lite mer citronig över tid. Jag brukar köra på ca 30-45 minuter.

    Servering

    Skär du upp tryffeln fint. Hyvla parmesan. Finhacka schalottenllöken och eventuella nötter samt örter. Ta fram de rivna citronskalen.

    Ta fram köttet, plocka ur vitlöken. Forma fyra eller fler råbiffar. För att bli av med vätska ur råbiffen så pressa du ur denna medan du formar råbiffen (ungefär som att krama en snöboll). Lägg upp dem på en tallrik. Placera tillbehören på eller kring råbiffen och toppa med lite rivet citronskal och örter. Servera med olivolja.