Caponata

Caponata eller ljummen aubergineröra från Sicilien.
Ljummen auberginröra

Ingredienser

  • Caponata

Övrigt:

Du kan ersätta tomaterna med 2-3 msk tomatsås. När allt är klart smaka av med salt och peppar.

I detta fall är portionerna beräknade som för en förrätt eller som ett tillbehör.

Instruktioner

Caponata eller ljummen aubergineröra

Detta är en klassisk rätt från Sicilien, den är i regel vegetarisk men det är recept som går att variera på många sätt. Detta recept bygger på ett som jag fick för några år sedan av en vän på Sicilien.

Tillagning

Börjar med att skala auberginerna. Skär upp dem i kuber om cirka 1×1 cm, salta dem och låt dem ligga och torka i ungefär en timma.

Slanta sellerin, skiva paprikan och löken. Fräs dem på medelhög värme i ca 2 msk av olivoljan tillsammans med sockret. När de börjat mjukna häller du på resten av olivoljan och vattnet, låt sjuda i 10-15 minuter, tills det mesta av vattnet avdunstat. Häll ned kaprisen, oliverna, vinägern och de hackade tomaterna samt fonden och låt sjuda i ytterligare cirka 15 minuter. Under tiden steker du upp auberginen i en panna med lite olivolja, här kan du använda lite högre värme och tillföra olja efter behov. Du vill att auberginen ska få färg och bli genomstekt, den ska få lite yta men bli mjuk i konsistensen. När det är klart så häller du av oljan och låter auberginen torka på lite hushållspapper.

Därefter lägger du ned auberginen i med röran, låt koka ihop under några minuter och låt det hela stå tills det svalnat av lite tills den blivit ljummet. Under tiden rostar du nötterna och finhackar vitlöken.  Inför servering strör du detta över röran.

Denna rätt passar såväl rött som vitt vin lite beroende på vad man serverar till, du kan ha den som ett tillbehör eller som varmrätt och du kan välja att äta den vegetariskt eller tillsammans med kött, till exempel salsiccia eller grillad fisk.