Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Chilensk fiskgryta

Recept av Magnus Reuterdahl

Caldillo de Congrio – Chilensk fisksoppa

Caldillo de Congrio är en tradtionell chilensk fisksoppa, vanligen gjord på havsål. I detta recept använder vi istället vitfisk.

Ingredienser

    • 500 gramvitfisk (t ex kummel eller fiskrygg)
    • 1 sttorkshuvud (eller andra fiskhuvuden)
    • 1 ströd paprika, fint skivad
    • 1 stgul lök, fint skivad
    • 1 stmorot, slantad
    • 4 stvitlöksklyftor, finhackade
    • 500 gramtomater, hackade
    • 1 stchilifrukt, finhackad
    • ¼ dlcitron juice från en halv citron
    • 2 ½ dlvitt vin
    • 1 lfiskbuljong/fond
    • 2 dlvispgrädde
    • 1 stäggula
    • 1 tskrökt papprikapulver (milt)
    • ½ krukabladpersilja, hackad
    • 2 stlagerblad
    • ½ krukakoriander
  • Salt och svartpeppar för avsmakning.

    Torskhuvuden är ofta förhållandevis stora, om du istället köper mindre fiskhuvuden kan du med fördel andvända två eller fler.

    Om du vill ha en mildare soppa kan du välja bort chilin.

    Om det inte är säsong för tomater rekommenderar jag att du istället använder en burk konserverade hela tomater.

Caldillo de Congrio – Chilensk fisksoppa

Caldillo de congrio är en chilensk fisksoppa. I Chile görs den vanligen med havsål (congrio dorado) som är vanligt förekommande i havet utanför Chile. Som med de flesta soppor är buljongen viktig, i Chile görs den i regel genom att koka ihop fiskhuvuden, lök, vitlök, koriander, morötter och peppar.

Om du inte vill göra buljongen själv så går det bra att använda en bra fiskbuljong. Det brukar jag göra. Utöver detta brukar jag låta ett torskhuvud koka med när jag gör soppan. Förutom att det ger smak till soppan så finns det också en hel del riktigt gott fiskkött på huvudet, t ex kinderna.

Förberdelser

Om du tänker göra egen buljong så påbörjar du med att göra den. Därefter hackar du löken och tomaterna och skivar moroten och paprikan.

Tillagning

Ta fram en gryta eller panna som du har ett lock till.

Hetta upp oljan i panna och tillsätt den gula löken, morötterna, lagerbladen och fräs chilin på medelhög värme tills löken blir lätt genomskinlig.

Lägg i vitlöken och paprikan, rör om och låt det fräsa i några minuter. Därefter häller du på tomaterna. Låt sjuda under omrörning i 5 minuter.

Tillsätt därefter citronjuicen och vinet och låt koka upp. Lägg i fiskhuvudet, tillsätt persiljan och häll på fiskfonden. Låt koka upp, sätt på locket och låt sjuda i 20 minuter. Vänd på fiskhuvudet ett par gånger under tiden.

Tillsätt fisken och låt sjuda tills fisken är genomkokt, det brukar ta cirka 5 -6 minuter. Under tiden rensar du fiskhuvudet på kött, t ex kinderna och lägger detta i grytan

Vispa grädden med äggulan i en separat skål och häll långsamt ner lite av den varma soppan i äggblandningen under det att du vispar den innan du tillsätter äggblandningen i soppan. Detta gör du för att förhindra att ägg- och gräddblandningen stelnar.

Smaka av med salt och peppar.

Servering

Servera i skålar och garnera soppan med hackad koriander. Om du inte haft chili i soppan eller om du vill ha mer hetta kan man också ha en het chilisås, till exempel en piri-pirisås. Jag gillar också att ha lite extra citron för extra fräschör samt vitlöksbröd för att få upp det sista av soppan.