Annons:

Buffémat Grönsaker/Vegetariskt Grytor/långkok Vegan

Buttergryta för gladare dagar

Pumpasäsongen är i full gång, så ta tillvara på den! Hösten behöver inte vara tung & murrig, lätta upp med ingefära i grytan.

Ingredienser

Tärna löken och stek i valfritt fett i en rymligare gryta på låg värme.
Finhacka ingefäran, gärna med skal om den är ekologisk, och låt puttra en stund tillsammans med löken.
Skala butternuttspumpan, rotsellerin & morötterna. Kuba upp dem i ca 1,5X1,5cm bitar, häll ner dem i grytan och tillsätt grönsaksbuljongen. Stek på lågvärme i 10 min och öka på mängden fett om så behövs. Slå sedan på 2dl vatten och höj värmen för att koka bort vätskan. Kolla av rotsakerna om de blivit tillräckligt mjuka. Om inte; slå på 1 dl vatten till och upprepa tills de fått önskad konsistens.
Skölj av kikärtorna om de är färdigkokta.
Vill du koka själv så skall de blötläggas minst 8h innan och kokas enligt anvisning på paket.

Häll i kikärtorna & kokosgrädden i grytan. Var försiktig när du värmer upp så att det inte får ett för snabbt uppkok. Då kan nämligen kokosgrädden skära sig.
Zezta ner citron på slutet och smaka av med salt.
Serveras med exempelvis bulgur eller råris.
I glaset passar en Pinot Gris alldeles utmärkt.