- Recept
Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
Ingredienser
- Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
- 2 stmorötter, grovt skivade
- ½ stpurjolök, grovt skivad
- 1 stgul lök, grovt skivad
- 1 stfänkål, grovt skivad
- 2 stvitlöksklyftor, hackade
- 1 mskolivolja
- ½ stkuvert med saffran
- 8 dlvatten
- 2 stfiskbuljongtärningar
- 3 dlvitt vin
- 1 burkhela körsbärstomater (400 g)
- ½ tsktorkad timjan
- 400 gramSkrei, torskfilé eller kolja, i 2 x 2 cm bitar
- 6 stpilgrimsmusslor, skivade
- 200 gramskalade räkor
- Rouille:
- 1 stpotatis (ca 100 g), skalad, i bitar och kokad
- 1 stliten röd paprika (ca 100 g), i mindre bitar
- ½ ströd chilifrukt (t ex spansk peppar), urkärnad och i mindre bitar
- 1 stpåse saffran (à 1/2 g)
- ½ krmsalt
- 3 stvitlöksklyftor, fint hackade
- 1 tskfärskpressad citronjuice
- 75 mlmajsolja
- ½ tsksalt
- 1 krmsvartpeppar
- salt
svartpeppar
Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
Krutonger:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva vitt surdegsbröd tunt och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen tills de är ljust bruna och frasiga. Låt vila på hushållspapper.
Metod:
Koka potatisen mjuk. Koka paprika och chili i vatten ca 5 minuter, de ska bli helt mjuka. Lägg paprika, chili, saffran, salt och potatis i en bunke tillsammans med vitlök och citronjuice. Mixa slätt med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning till en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Fräs grönsakerna i olivoljan tillsammans med saffran. Tillsätt vatten, fiskbuljong, vitt vin, tomater och timjan. Sjud i 10-15 min. Tillsätt fisken och pilgrimsmusslorna. Sjud ca 5 min. Vänd sist ner räkorna. Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgrytan med rouille och krispiga krutonger.