Svenska flaggan
  • Recept
  • Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger

Hämtar annons

Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger

Recept av Redaktionen

Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger

Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger

Ingredienser

  • Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
    • 2 stmorötter, grovt skivade
    • ½ stpurjolök, grovt skivad
    • 1 stgul lök, grovt skivad
    • 1 stfänkål, grovt skivad
    • 2 stvitlöksklyftor, hackade
    • 1 mskolivolja
    • ½ stkuvert med saffran
    • 8 dlvatten
    • 2 stfiskbuljongtärningar
    • 3 dlvitt vin
    • 1 burkhela körsbärstomater (400 g)
    • ½ tsktorkad timjan
    • 400 gramSkrei, torskfilé eller kolja, i 2 x 2 cm bitar
    • 6 stpilgrimsmusslor, skivade
    • 200 gramskalade räkor
  • Rouille:
    • 1 stpotatis (ca 100 g), skalad, i bitar och kokad
    • 1 stliten röd paprika (ca 100 g), i mindre bitar
    • ½ ströd chilifrukt (t ex spansk peppar), urkärnad och i mindre bitar
    • 1 stpåse saffran (à 1/2 g)
    • ½ krmsalt
    • 3 stvitlöksklyftor, fint hackade
    • 1 tskfärskpressad citronjuice
    • 75 mlmajsolja
    • ½ tsksalt
    • 1 krmsvartpeppar
  • salt
    svartpeppar

Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger

Krutonger:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva vitt surdegsbröd tunt och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen tills de är ljust bruna och frasiga. Låt vila på hushållspapper.

Metod:

Koka potatisen mjuk. Koka paprika och chili i vatten ca 5 minuter, de ska bli helt mjuka. Lägg paprika, chili, saffran, salt och potatis i en bunke tillsammans med vitlök och citronjuice. Mixa slätt med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning till en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Fräs grönsakerna i olivoljan tillsammans med saffran. Tillsätt vatten, fiskbuljong, vitt vin, tomater och timjan. Sjud i 10-15 min. Tillsätt fisken och pilgrimsmusslorna. Sjud ca 5 min. Vänd sist ner räkorna. Smaka av med salt och peppar.

Servera fiskgrytan med rouille och krispiga krutonger.